A saját repülőgépüket már nagyon ügyesen le tudják lőni az oroszok

A Szu-34M vadászbombázóra az oroszok által megszállt terület felett nyitott tüzet az orosz légvédelem.

2022. július 21., 07:12

Szerző:

Az orosz légvédelem néhány napja lelőtte az egyik legkifinomultabb harci repülőgépet, ami részt vesz az orosz-ukrán háborúban. A probléma ezzel csak az, hogy ez épp az orosz légierő gépe volt – írja a Hvg.hu.

A Forbes beszámolója szerint az oroszok egy Szuhoj Szu-34M típusú vadászbombázó repülőgépet semmisítettek meg, a roncsról pedig az Ukraine Weapons Tracker nevű Twitter-csatorna tett közzé egy videót.

A repülőgépet az Ukrajna keleti részén, az oroszok által megszállt Alcsevszk városa felett lőtték le még vasárnap. Az RF-95890 lajstromjelű repülőgép egyike volt annak a 10, Szuhoj által gyártott modellnek, amit eddig leszállított a cég az orosz légierőnek.

A Kreml még 2020 májusában kötött szerződést a vállalattal, és összesen 76 Szu-34M-re adott le rendelést, amit 2027-ig kell leszállítani. Ez évente 8-14 repülőgépet jelent, amelyek mindegyike 50 millió dollárba, vagyis nagyjából 19,4 milliárd forintba kerül. A tervek szerint ezek váltanák ki a mostanra kiöregedett Szu-24-es bombázókat.

A repülőgéppel 12 tonna bombát és rakétát – köztük levegő-levegő rakétát – lehet szállítani. A gép akár 965 km-re is képes ellőni.

(Kiemelt kép: Egy Szuhoj Szu-34-es vadászrepülőgép Oroszország ukrajnai hadművelete során, ismeretlen helyen. Fotó: Szputnyik/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.