A Kelet-Ukrajnában élő zsidók jobban tartanak az antiszemita támadások lehetőségétől, mint a totális háborútól

Az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint Oroszország antiszemitizmussal akarja vádolni az ukránokat.

2022. február 23., 21:36

Szerző:

„Miután Moszkva hivatalosan is elismerte két szakadár enklávét, a helyi zsidó vezetők nemcsak amiatt aggódtak, hogy kitelepíthetik őket a kiújuló harcok következtében, hanem amiatt is, hogy a Kreml antiszemita provokációkkal próbálja majd delegitimálni országukat” — írja a Neokohn a Haaretzre hivatkozva.

A Haaretznek nyilatkozva közölte Meir Stambler rabbi, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, hogy jobban aggódik az orosz ügynökök által kivitelezett antiszemita provokációk, mint a totális háború lehetősége miatt.

„Soha nem aggódtunk a biztonság miatt, de most már aggódunk, hogy a helyzet megváltozhat, ezért dolgozunk a biztonsági óvintézkedéseken minden rabbi, közösség, iskola és zsinagóga számára” – mondta a rabbi.

„Antiszemitizmussal vagy fasizmussal akarják (vádolni) az ukránokat”

– vélekedett Meir Stambler.

A lap szerint az orosz média már a konfliktus kezdetekor tele volt ukrajnai zsidóellenes üldöztetésről szóló hamis jelentésekkel.

2014 márciusában Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy „a reakciós erők, nacionalista és antiszemita erők Ukrajna bizonyos részein zajló tombolása szükségessé teheti a katonai beavatkozást”, zsidó közösségek vezetői pedig azzal vádolták a Kremlt, hogy propagandacélokból antiszemita incidenseket provokál.

 

„Bár Stambler nem tartja valószínűnek egy teljes körű inváziót, és az ezzel járó menekültválságot, elmondta, hogy szervezete arra is készül, hogy sürgősségi élelmiszercsomagokat osszon szét 20 ezer zsidó családnak szerte az országban” – írja a hírportál.

“Nem tudom pontosan, mi fog történni, de hiszünk Istenben és imádkozunk. Nem hiszem, hogy valami történni fog, de gondoskodnunk kell azokról a zsidókról, akik úgy döntöttek, hogy itt maradnak”

– tette hozzá az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

(Kiemelt kép: illusztráció. Katonák egy ukrán zsinagóga mellett. Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

 

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.