Vészjósló híreket közölt Szlávik János a lopakodó omikronról

Nem tartja jó ötletnek a kötelező oltást. 

2022. február 7., 13:29

Szerző:

„Nem állunk jól, növekszik a kórházban ápolt betegek száma, sajnos növekszik az intenzív osztályon ápolt betegek száma, és egyelőre nem csökken a halottak száma.” – mondta el Szlávik a Mokkában hétfő reggel. 

Szlávik szerint az omikron miatt könnyíteni kell, és nem tartja jó döntésnek a kötelező oltásokat. „Ez teljesen természetes jelenség a járványnak ennek a szakában, hiszen még mindig emelkedik az esetszám. Valahol a héten, a jövő héten várható a tetőzés, és utána reméljük, túl leszünk rajta.” Hozzátette: A kórházban ápolt betegek száma nő, az intenzíven is többen vannak, mint korábban.

Az omikron megjelenése egyszerre jó és rossz is a negyedik hullámok végén. Jó hír, mert enyhébb tüneteket okoz, mint más variánsok, és rossz, miután rendkívül gyorsan képes terjedni, sokkal gyorsabb, mint bármelyik másik variáns.

Emiatt elkerülhetetlen, hogy több ember kerüljön kórházba, de valószínűleg sokkal rosszabb lenne a helyzet, ha a delta variáns tudott volna ilyen gyorsan terjedni, mivel ez a variáció lényegesen megterhelőbb tud lenni a szervezetre. 

(Kiemelt képünk: Budapest, 2020. február 4. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László kórházban kivizsgált, a kínai Vuhanból hazatért magyarok és az előző napon este beszállított kínai állampolgár állapotáról a Szent László Kórházban 2020. február 4-én. Szlávik János közölte: mindenki egészséges, akit az új koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon. Fotó: MTI/Kovács Attila)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.