Horthysta megemlékezés és ellentüntetés Budapesten

2020. március 1., 18:31

Szerző:

Cikkünk folyamatosan frissül...

Vasárnap délután Horthy Miklós kormányzóvá választásának századik évfordulójára közös demonstrációt szervezett a Mi Hazánk Mozgalom, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és más radikális szervezetek. 

Az Index élőben közvetíti az eseményeket. Mint írják, nagyjából 200 ember gyűlt össze a Szent Gellért téren, nemzeti rock szólt, felállítottak egy bronzból készült Horthy-mellszobrot is. A tömegben nagy-magyarországos-, Horthy-sálas és zászlós embereket látni. A Mi Hazánk politikusai közül már feltűnt Novák Előd és Fülöp Erik. A téren megjelentek régi gárdisták is, az ismert egyenruhájukban.

Horthy Miklósra és Trianonra emlékezett a Mi Hazánk Mozgalom Horthy Miklósra és Trianonra emlékezett a Mi Hazánk Mozgalom
Fotó: Mohai Balázs

Elsőként Novák Előd mondott köszöntőt az addigra pár száz fősre duzzadt tömegnek. Mint mondta, pártja sokadjára kezdeményezi, hogy legyen szobra Horthy Miklósnak, ugyan szerinte a kormányzóságát jobbról és balról is lehet kritizálni, de egy díszpolgári cím és egy szobor mindenképp járna neki.

A tervek szerint 5 órakor indultak volna el a demonstrálók a Szent Gellért térről, de akkor még Fülöp Erik, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője tartott beszédet. Fülöp arról beszélt, hogy nagyon örül, hogy nem Tordai Bencének született, mert rosszul állna neki a szivárvány zakó. Mint mondta, felháborító, hogy Tordai feljelentette Dúró Dórát, amiért véleménye szerint törvényesítené a szegregációt.

Megemlékezés Horthy Miklós kormányzóvá választásának 10 Megemlékezés Horthy Miklós kormányzóvá választására
Fotó: Mohai Balázs

Fülöp Erik szerint

a szelsőliberális és neobolsevik ideológia szemében nekik az a bűnük, hogy szeretik ezt az országot. Beszéde végén indulatosan azt mondta, hogy "Igazságot Magyarországnak!", mire a tömeg elkezdte kántálni, hogy "Vesszen Trianon!"

A több száz résztvevő végül fél 6 után indult el,  a menetet három fehér és egy jóval kisebb barna lovon ülő hagyományőrző lovas vezeti a Parlament irányába. A Szabadság hídon átvonuló tömeg elején a Mi Hazánk politikusai Toroczkai László, Fülöp Erik, Novák Előd és Dúró Dóra vonul, mellettük egy ember a téren kiállítottnál egy sokkal kisebb Horthy-mellszobrot visz. A menetben egy nagy-magyarországos platós kocsi is részt vesz, amit a párt egyik szimpatizánsa ajánlott fel.

A menet nem sokkal 6 óra után az Apáczai utcánál, a Marriott hotel magasságában járt, ekkor a résztvevők megálltak fáklyákat gyújtani. A menethez egyébként bárki hozzácsapódhatott, mivel nincsenek kordonok a vonulás útvonalán.

Nem sokkal 7 óra előtt már a Vértanúk terén voltak, ahol elsőként Hegedűs Loránt, a Horthy Miklós Társaság elnöke tartott beszédet. Hegedűs szerint meg kell történnie Horthy Miklós társadalompolitikai rehabilitációjának, le kell mosni róla a Hitler-csatlós, fasiszta, nacionalista bélyeget. Hegedűs úgy vélte, meg kell akadályozni minden áron, hogy Kádár utódjai visszatérjenek a hatalomba, mert úgy látja, hogy nem csak háttérhatalmi, hanem főhatalmi pozíciókat is meg akarnak szerezni.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke lépett színpadra második felszólalóként, szerinte Kun Béla utódai őrjöngve próbálták megakadályozni a tüntetést, de minden magyargyűlölet ellenére itt vannak. Eközben a Nádor utca felől megérkeztek az ellentüntetők, Toroczkai rájuk utalva azt mondta, fontos látni, hogy Magyarország testét belülről még mindig féreg rágja - idézve Torgyán József híres féregirtó beszédét. A kordonon kívül ragadt ellentüntetők erre azt ordították a megafonokból, hogy "mocskos nácik".

Toroczkai szerint történelmet hamisítanak, akik támadják Horthyt.

Úgy gondolja, késik a zsidó szembenézés ideje, mert nem beszélnek arról, hogy a tanácsköztársaság vezetői miért voltak majdnem mind zsidó származásúak. Mint mondta, azt látják most, hogy vannak, akik újabb Trianont készítenek elő, népességcserében gondolkodnak. Erre példaként hozta, hogy a momentumos Donáth Anna fogadta az Opre Roma Párt képviselőit. Mint mondta, pénteken beadta Fülöp Erik a parlamentben a trianoni diktátumot ratifikáló törvény felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatukat. "Most eldől, hogy kik az igazi magyarok a parlamentben. Hatályon kívül fogjuk helyezni Trianont!" - mondta.

A rendőrség által teljesen körbekerített téren Toroczkai beszéde után elénekelték a Himnuszt és a Szózatot. Az eső miatt fél 8 körül egyre többen hagyták el a teret a 2-es metró és a Nyugati tér irányába, miközben a rendőrök nagyon igyekeztek őket távol tartani az ellentüntetőktől.

A szélsőjobboldali csoportok megemlékezésével párhuzamosan az antifasiszták két ellendemonstrációt is meghirdettek.

Az ellentüntetők egy csoportja a Szabadság híd budai hídfőjénél, másik részük a Fővám téren gyülekezett - a két tüntetésen nagyjából száz ember jelent meg összesen - írja az Index.

A Szent Gellért térnél a két csoportot kordonok választották el egymástól, nagy volt a rendőri készültség. A Mi Hazánk rendezvényébe belehallatszott az antifasiszta tünetésen elhangzó megafonos skandálás, mint például, hogy "ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok". Novák Előd az antifasiszta tüntetésre reagálva azt mondta, ez teljes képzavar, mert Magyarországon nincs fasizmus.

Miközben a horthysta tüntetők elindultak a Szabadság hídon át a pesti oldalra, az ellentüntetők egy "horogkeresztények" és egy “fehér error” feliratú molinót feszítettek ki közvetlenül a rendőrsorfal elé.

Az érkező tüntetők a feliratból valószínűleg semmit nem fognak látni, azt ugyanis a rendőr kisbuszok pont kitakarják. Az ellentüntetők eközben azt kiabálják, hogy “Alerta, alerta, antifasiszta”, vagy “Nácik, nyilasok, takarodjatok!”. 

A Mi Hazánk tüntetés részt vevői nem sokkal háromnegyed 6 után értek át a hídon, az antifasiszta ellentüntetők  "náci geci", "horogkeresztények" és "nácik, nyilasok, takarodjatok!" skandálással fogadta őket.

A Szent Gellért térről a rendőrségi zárolás feloldása után az ellentüntetők átmentek a Fővám térre, ahol csatlakoztak a másik csoportosuláshoz, jelenleg nagyjából 60-an lehetnek, az a tervük, hogy a Mi Hazánk tüntetői után indulnak a Parlamenthez.