Védelmi beszerzési ügynökséget alakít az Orbán-kormány, Maróth Miklós fia vezeti

2020. január 17., 09:59

Szerző:

Védelmi beszerzési ügynökséget alakít az Orbán-kormány, amelyet a miniszterelnök egykori tanácsadója, Maróth Gáspár felügyel majd - írja a hvg.hu.

A központi ügynökség felállítása „tervezettebbé, rendezettebbé, szakszerűbbé és átláthatóbbá” teszi az Orbán-kormány által irányított állami szervezetek védelmi biztonsági beszerzéseit. „A beszerzési folyamat megújítása egyaránt szolgálja az ország védelmi rendszerének hatékony korszerűsítését és a közpénzekkel való felelős gazdálkodást. A Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. felett az állam nevében a tulajdonosi jogokat a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felelős kormánybiztos gyakorolja” – hangzik az ügynökségi közlemény.

2019-ben Magyarország volt Németország legnagyobb fegyvervásárlója 585 milliárd forint értékben.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) először MNV Üzletviteli és Tanácsadó Zrt.-ként alapította meg, a mostani átnevezéskor 5-ről 55 millió forintra emelték a cég alaptőkéjét. Az igazgatóság elnöke Dezső Sándor vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-helyettese.

Az állami tulajdonú Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) elsődleges feladata, hogy

tervezetten, költséghatékonyan és transzparensen folytassa le a kormány irányítása, illetve felügyelete alatt álló költségvetési szervek, gazdasági társaságok, alapítványok védelmi és biztonsági beszerzéseit.

„A VBÜ kizárólagos hatáskörébe tartozik a honvédelmi, rendvédelmi, bűnüldözési, bűnmegelőzési, büntetőeljárási, büntetés-végrehajtási, nemzetbiztonsági, határőrizeti és határforgalmi, katasztrófavédelmi, adóhatósági és vámhatósági, őrzési, védelmi, illetve önvédelmi célú haditechnikai eszközök, valamint szolgáltatások beszerzése. Az Ügynökség beszerzési eljárást csak akkor indíthat, ha a beszerzési igényt a Nemzetbiztonsági Kabinet véleményezte, a Kormány pedig jóváhagyta. Ha a beszerzési körbe tartozó állami szervezet jóváhagyás nélkül köt szerződést, a megállapodás semmisnek minősül. A jóváhagyott beszerzések dokumentumait a VBÜ közzéteszi – a minősített adatokra vonatkozó szabályok figyelembevételével. Ugyancsak a közpénzekkel való felelős gazdálkodást szolgálja, hogy az Ügynökség ellenőrizheti a megkötött szerződések teljesítését. A beszerzések rendszerezettsége és költséghatékonysága érdekében a VBÜ határozza meg azokat a szempontokat, amelyek alapján az érintett szervezetek elkészítik éves beszerzési tervüket. Az Ügynökség évente összegzi tapasztalatait, hogy azok ismeretében javaslatot tegyen a Kormánynak a védelmi és biztonsági fejlesztések irányára, megvalósítására.”

„Az új típusú biztonságpolitikai kihívások miatt jelentősen megnőttek a kormányzat védelmi és biztonsági kiadásai, ami fokozott hatékonyságú eljárásrendet követel meg” – indokolta a központi beszerző szerv felállítását a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felelős kormánybiztos. Maróth Gáspár hangsúlyozta, hogy „az érintett minisztériumoknál és szervezeteknél eddig egymástól függetlenül zajló folyamatok egységesítésével, összehangolásával, egyebek mellett a méretgazdaságosság révén jelentős megtakarításokat érhet el a magyar állam.”

Maróth Gáspárról a 444 írta meg, hogy az első Orbán-kormány idején a miniszterelnök személyes tanácsadója volt, 2000-2001-ben a Nemzeti Egészségügyi Tanács titkára, majd 2001 és 2003 között az Országos Népegészségügyi Program vezetője. A lap szerint mai napig jó a viszonya a miniszterelnökkel. Apját, Maróth Miklóst nemrég bízták meg a Magyar Tudományos Akadémiától elvett kutatóhálózat vezetésével.

A hvg.hu megjegyzi, Benkó Tibor honvédelmi miniszter tavaly novemberben terjesztette az Országgyűlés elé azt a törvénymódosítást, amely jogilag megalapozta a védelmi és biztonsági beszerzések rendszerének megújítását. A parlament decemberben fogadta el az indítványt, és még abban a hónapban megjelent a végrehajtás részletszabályait rögzítő kormányrendelet. A VBÜ kizárólagos tulajdonosa a magyar állam. A társaság felett a tulajdonosi jogokat Maróth Gáspár nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felelős kormánybiztos gyakorolja.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.