Változatos szóhasználat és az alkotmányos szabályok teljes felülvizsgálata Orbán Viktor rádiós igehirdetésében

2018. június 8., 09:35

Szerző:

Hatalmas előadást nyomott le kora reggel Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli rádiós igehirdetésében. A miniszterelnök valamiféleképp azt is bejelentette, hogy „szeptemberben indul egy diskurzus" a 2012-ben életbe lépett alaptörvény „átfésüléséről". Várakozása szerint ez a munka egy-másfél évet vehet majd igénybe

Gránit és revízió

Az elfogadásakor gránitszilárdságúnak nevezett, azóta éppen hetedszer, tucatnyi ponton módosítani tervezett alaptörvény kapcsán kissé váratlanul (az interjú végén, de egyetlen értékelhető hírként) Orbán Viktor azt mondta, a most a parlament előtt lévő alkotmánymódosítási javaslat csak egy kisebb változtatás, egy ennél nagyobb, átfogó felülvizsgálat várható azonban szeptembertől.

Szavai szerint az egy-másfél évig tartó folyamat során megnézik, mi vált be a 2011-ben elfogadott új alkotmány rendelkezéseiből, mi válhatott volna be, és hol maradtak szabályozási rések.

Költségvetés és szenzorok

Masszív és földrengésbiztos költségvetést állítottunk össze – fogalmazott Orbán Viktor az idei költségvetésről, az óvatoskodást azzal magyarázva: azt tanulta, hogy nem szabad tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarónk ér, ezért a hiány nem jó. „Működését tekintve" ezért a költségvetés „nullás" lesz. A miniszterelnök többször is utalt arra interjújában, hogy hamarosan gazdasági válsággal kell majd szembenéznünk, és a magyar gazdaság exportfüggősége miatt az ország a nemzetközi hatásoknak is jobban ki van téve, mint azok az államok, melyek nagy belső piacra támaszkodhatnak.

Nyugalom, Orbán „nagy radarképernyőn, érzékeny szenzorokkal figyeli a gazdasági folyamatokat", világgazdasági mozgásokat, s így Magyarország mindenre fel van készülve. Egy lehetséges válság előjeleként a kormányfő azt említette, hogy Európában magasabb az eladósodottság, mint 2008-ban, a legutóbbi világválság előestéjén, és egy hitelválság Magyarországot is keményen sújthatja. Orbán szerint növekedni kezdtek a nemzetközi pénzpiacokon felvehető kölcsönök kamatai, s szintén veszélyt jelent, hogy az Egyesült Államok még az Európai Unióval is kereskedelmi háborút kezdett.

A kormányfő hangsúlyozta: felhők vannak az égen, és ha azok szerencsétlen módon rendeződnek el, abból lehet válság. Ezért is növelték meg jelentősen az országvédelmi tartalékot a költségvetésben.

Minél nagyobb egy ország, annál kevésbé érinti egy gazdasági válság. Ha Magyarország csak azt állítaná elő, amit elfogyaszt, akkor sokkal alacsonyabb lenne az életszínvonal. Az életszínvonal azért nő Magyarországon, mert exportra is termelünk, a külkereskedelmi mérlegünk hosszú ideje pozitív – hangsúlyozta.

Zsúrfiúk, keményfiúk és migránsok

Orbán Viktor a migrációs válsággal kapcsolatban elmondta: a visegrádi országok már korábban is ajánlottak fel támogatást Olaszországnak arra, hogy ki tudják paterolni a migránsokat.

„Ha meg akarnak szabadulni a migránsoktól, nem szétosztani, hanem kiszállítani kell őket Európából, Magyarország ebben tud segítséget nyújtani" – közölte.

Orbán Viktor fiatalok körében
Fotó: Facebook/Orbán viktor

Ő mindig is azt az álláspontot képviselte a migrációval kapcsolatban, ami most kontinensszerte terjedőben van – mondta Orbán, aki szerint megjelentek a kemény fiúk az európai politikában. Úgy fogalmazott, mi úri gyerekek, zsúrfiúk vagyunk az osztrákokhoz és az olaszokhoz képest, azok pedig, akik őt korábban érdes stílusúnak tartották, „megtanulják, hol lakik az Úristen". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar kormány európai befolyása szempontjából nem szabad arányt téveszteni. Azt magyarázta, hogy bár kis ország vagyunk, ne becsüljük alá magunkat, ezer éves múltunkat, legyünk büszkék arra, amit elértünk.

„De jó, ha tudjuk, hol a helyünk." Magyarországot – mondta – nem lehet például Olaszországgal egy napon említeni.

Soros, Soros, Soros, Soros

A migrációs válságról szólva az állami rádió propagandistája a balkáni útvonalon növekvő „forgalomra" hívta fel a figyelmet, a kormányfő pedig arra a felvetésre, hogy Soros György szervezetei ott vannak a balkáni országokban, a miniszterelnök ismét előállt kedvenc beszédelemeivel: szerinte „a Soros-sereg azért küzd, hogy az európai népességet összekeverje a migránsokkal", ezzel gyengítse az országokat, és végső soron – spekulánsként Soros György maga – nyerészkedjen az így kialakult helyzeten.

A kormányfő azt is kijelentette, hogy Soros „katonái" nem szeretik a keresztény hagyományokat és Európát, a keresztényeket.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.