Újabb hegyvidéki világháborús emlékművön találták meg nyilasok neveit

Van köztük olyan, akinek a neve már lekerült a Turulról.

2021. november 3., 10:04

Szerző:

"Előterjesztést nyújtottam be, hogy a Nyilaskeresztes Párt két tagjának a nevét távolítsa el az önkormányzat az I. és II. világháború hőseiről és áldozatairól emlékező, Diana úti emlékműről. Kerületünkben egy emlékművön se szerepeljen nyilas párttag a II. világháború ártatlan áldozataként vagy hőseként!" – tette közzé közösségi oldalán Vadász Gábor, a Momentum politikusa. 

Vadász emlékeztet rá, hogy a II. világháború áldozatainak emlékére állított Turul emlékmű névsorában sokáig szerepeltek a Nyilaskeresztes Pártnak olyan tagjai, akik részt vettek a kerületünkben zsidó honfitársaink tömeges megkínzásában és meggyilkolásában. 2020-ban lekerült 4, bűncselekményekben részt vevő nyilas neve az emlékműről, idén szeptemberben pedig a képviselő-testület megszavazta, hogy további 17 nyilas párttag neve se kerüljön fel az új, a Városmajorban felállításra kerülő emlékműre.

Azonban – mint Vadász írja – az Istenhegyi Szent László Plébánia melletti parkban, a Diana utcában található emlékművön, melyet az I. és II. világháború kerületi hőseinek és áldozatainak állítottak szintén szerepelnek nyilas párttagok. "Egyikük Szédelyi Gábor, aki a Diana utca 2. alatti, a Zöld Vadászhoz címzett vendéglőt üzemeltette és a Nyilaskeresztes Párt tagja volt. Nála adták le a helyi nyilasok deportálások előtt kifosztott zsidók vagyontárgyait, valamint a Gestapo közelben dolgozó tisztjei is gyakran látogatták a vendéglőjét. Szédelyit a szovjet katonák közvetlenül a Svábhegy elfoglalása után végezték ki, valószínűleg egy környéken élő feljelentése alapján." Szédelyi neve a Turul-emlékműről eltávolításra került, a Diana parki emlékművön viszont ma is olvasható a II. világháború ártatlan polgári áldozatai között. 
A másik nyilas párttag Adamek József, aki egyenesen a hősök között szerepel az emlékművön, halálának körülményei nem ismertek.

Mint Vadász írja a fenti adatok megismerhetőek a Turul szobor névlistájának felülvizsgálatára létrehozott történész bizottság 2020. júniusában nyilvánosságra hozott jelentéséből, a Diana utcai emlékmű feliratának módosítását eddig mégsem kezdeményezte senki.

(Kiemelt képünk: Kiemelt kép: Világháborús hősi emlékmű a főváros XII. kerületében, a Diana utca kis terén, mögötte az Istenhegyi Szent László Plébániatemplom 2021. február 15-én.Fotó: Jászai Csaba / MTVA-Bizományosi)