„Törvényesített csalás” – Kiverte a biztosítékot a Fidesz terve

A Fidesz attól fél, hogy a fővárosi közgyűlésben többségbe kerülne az ellenzék, így törvényalkotással próbálja még az önkormányzati választás előtt bebetonozni hatalmát – így reagáltak ellenzéki pártok az önkormányzati választási rendszer átalakítását szolgáló fideszes javaslatra, melynek értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja.

2014. május 30., 14:16

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint Budapest további széttagoltságát erősítené a választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslat. Horváth Csaba pénteken Budapesten újságíróknak azt mondta: ez a legrosszabb javaslat, amit az elmúlt négy évben a Fidesz-kormány előterjesztett; ezt sem nemzetközi példák, sem az épeszű gyakorlat nem indokolja. Véleménye szerint ez az elképzelés akkor lenne épeszű, szakszerű, ha a polgármesteri tisztségek névlegessé válnának, és a valódi döntések a Fővárosi Közgyűlésben születnének összfővárosi érdekek alapján. „Minden normális ország normális fővárosában az erősítés és az egységesítés felé haladnak a folyamatok” – fogalmazott az MSZP alelnöke.

Értékelése szerint ez a javaslat arról szól, hogy lesz 23 város Budapestből, hiszen a kerületi polgármesterek valószínűleg erősebben fognak politizálni a helyi érdekekért. Horváth Csaba fontosnak tartja, hogy az őszi önkormányzati választáson a főpolgármester és a kerületi polgármesterek többségét épeszűen gondolkodó, baloldali vagy liberális politikusok adják, hogy ne szakadjon szét a város.

Hozzátette: egy baloldali városvezetés és egy baloldali többségű polgármesterek tanácsa nem szakítaná szét Budapestet. Lehet látni, hogy a fideszes kiskirályok, komiszárok mit műveltek az elmúlt években – mondta Horváth Csaba.

A DK választási csalásnak értékeli a Fidesz által javasolt átalakítást

Választási csalásnak értékeli a Demokratikus Koalíció (DK) a budapesti választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslatot – közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja pénteken fővárosi sajtótájékoztatón. A DK az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvénymódosítás életbe lép – mondta az ellenzéki politikus hozzátéve: azt javasolják az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek, hogy tegyék ugyanezt. Kerék-Bárczy Szabolcs kijelentette: a módosítás nem demokratizálná a helyzetet, hanem a polgárok jogfosztásának irányába hatna. „Az állampárt jelen pillanatban meg akarja fosztani a polgárokat attól, hogy a kerületek (...) fölött álló fővárosi érdekekről közvetlenül dönthessenek” – fogalmazott.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint oly módon próbálják a törvényt változtatni, hogy a polgároknak közvetlenül ne lehessen ráhatásuk arra, hogy kik és milyen módon intézik a közös fővárosi ügyeket. A budapesti polgárok eddig közvetlenül szavazhattak arról, hogy kik intézzék a főváros ügyeit. Az emberek különbséget tudtak tenni a között, hogy vannak fővárosi és kerületi érdekek. Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya „a jelenlegi törvénymódosítási javaslattal semmibeveszi, megalázza a budapesti polgárokat” – mondta. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint a Fidesz „ezt a pályát is a maga irányába próbálja lejteni”.

Az MLP is tiltakozik

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a Fidesz attól fél, hogy a fővárosi közgyűlésben többségbe kerülne az ellenzék, így törvényalkotással próbálja még az önkormányzati választás előtt bebetonozni hatalmát. A Fodor Gábor vezette párt pénteken juttatta el az MTI-hez erről szóló közleményét, miután Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője pénteken bejelentette, hogy az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz. Ennek értelmében a fővárosi közgyűlésnek a tagjai a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerült képviselők lesznek.

Az MLP szerint ez nem más, mint törvényesített csalás, ami bizonyíték arra, hogy a kormánypárt fél a budapestiektől, fővárosi hatalmának elvesztésétől. A párt határozottan tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz még a választások előtt hozzányúljon az önkormányzati törvényhez, és gyökeresen megváltoztassa a fővárosi választási rendszert. A liberálisok szerint a tervezet a Fidesz minden idők legnagyobb és legnyilvánvalóbb választási csalása, több ponton is alkotmányellenes, és szembe megy a kormánypárt eddig hangoztatott elvével is, miszerint összeférhetetlen a polgármesteri és a képviselői tisztség.

A Fidesz terve működésképtelenné tenné Budapestet, állandósítaná a káoszt, hiszen egy ilyen átalakítással megszűnne Budapest egységes város lenni, és irányíthatatlanná válna. Már ma is háttérbe szorulnak a főváros egységes szempontjai a kerületi érdekek mögött, de a Fidesz javaslata a helyzetet tovább rontva 23 városrész laza együttműködésévé teszi Budapest irányítását – írják. Szerintük az is világosan látszik, hogy a Fidesz csökkenteni akarja a főváros vezetésének hatáskörét, így a kormány szabadon államosíthat, kiárusíthat szolgáltatásokat, átrendezhet területeket mindenféle kontroll nélkül. A Liberálisok hangsúlyozzák: pont az ellenkezőjére lenne szükség, mint amit a Fidesz tervez: a fővárost erősíteni, a kerületek hatalmát pedig csökkenteni kellene, mert kisebb bürokráciára és egységesebb Budapestre van szükség.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője pénteken Budapesten jelentette be, hogy az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz. Ennek értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja. Az őszi önkormányzati választásokra már az új szabályok vonatkoznának.

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.