Több mint tizenkétezer menekült érkezett Ukrajnából egy nap alatt

A belépők közül 52-en kértek és kaptak ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

2023. május 19., 08:36

Szerző:

Csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 5411-en léptek be Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6755-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkező menekültek – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 20 ember, köztük 5 gyermek, érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

(Kiemelt képünk: Egy férfi segít egy evakuált nőnek átkelni egy lerombolt hídon, miközben másokkal együtt menekül a Kijevtől északnyugatra fekvő Irpin városából. Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP)