The Guardian: Orbán és oligarchái pénztárgépként kezelik az Európai Uniót

2018. február 12., 11:22

Szerző:

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel szövetséges új oligarchaosztály pénztárgépként használja az Európai Uniót – idézi a The Guardian írását a hirtv.hu.

Az újság brüsszeli tudósítója által jegyzett cikk leszögezi: a magyar miniszterelnök családtagjai, barátai és támogatói által vezetett vállalkozások alig néznek szembe versenytársakkal az uniós támogatású tendereken. Az írás emlékeztet arra is, hogy Magyarország a 2021-ig tartó, hétéves költségvetési időszakban 25 milliárd euróhoz jut,

az egy főre eső uniós támogatások értéke pedig az egyik legmagasabb az EU-ban.

A cikk idézi Ingeborg Grässle német kereszténydemokrata EP-képviselőt is, aki szerint a tenderek 36 százalékában egyetlen jelentkező van, és bár látszatra a szabályokat betartják, de ezzel elkerülik a versenyt.

Az unió csalás elleni hivatala, az OLAF komoly szabálytalanságokat talált a miniszterelnök veje, Tiborcz István korábbi érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. pályázataiban, emiatt Brüsszel negyvenmillió eurót, 13 milliárd forintot kérhet vissza Magyarországtól.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.