Csak később dől el, hogy valójában hány embernek kell távoznia a Tesco-tól a szakszervezet szerint

2020. július 21., 13:53

Szerző: Árpási Bence

Csak később dől el, hogy valójában hány embernek is kell távoznia a Tesco-tól

– mondta el a 168 Órának az áruháznál működő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csabát azután kerestük meg, hogy a Világgazdaság értesülése szerint 700 ember kapott levelet a munkáltatótól csoportos létszámleépítésről.

Az érdekképviseleti vezető is értesült az áruházlánc lépéséről, ugyanakkor jelezte, nem tudni, pontosan mennyi embernek kell távoznia a munkahelyéről. Mivel átszervezések vannak, ez nagyban függ attól is, hányan fogadják el a számukra felkínált állást.

„Hogy 700 ember távozik-e a Tesco-tól? Ez azon is múlik, hányan fogadják el az új munkakört és hányan lesznek olyanok, akik a munkáltatótól nem kapnak lehetőséget, hogy más munkakörben tovább dolgozhassanak”

– fogalmazott.

Tesco-dolgozó munkában

Egyúttal jelezte, ha a munkáltató szeretné módosítani a munkakört, azt csak úgy teheti meg, ha előtte módosítja a munkaszerződést. Mivel hivatalosan megszűnik ennek a 700 embernek a munkaköre, ezért ezt a csoportos létszámleépítés keretében be kellett jelentenie a munkaügyi hivatalban.

„Ez nem egyenlő azzal, hogy ha van 700 ember, akiknek a munkakörét átszervezik és más lesz a munkaköre, hogy ők munkanélküliek lesznek.

Mert ha feltételezzük, hogy a folytatás lehetőségét mindenkinek felajánlja a munkáltató, akkor mindenki tovább marad alkalmazásban.”

Bubenkó Csaba hangsúlyozta, azért kellett bejelenteni ezt a csoportos létszámleépítést, mert a munkáltató azt nem tudja, kik lesznek azok, akik a maradás mellett döntenek és kik utasítják el a felkínált lehetőséget. Jelezte, a munkáltató mindenkivel egyesével le fog ülni beszélgetni és csak ezt követően derül ki, hogy hány embernek kell távoznia.