Teniszlabda nagyságú jég esett Baranyában

A hidegfront elérte az országot. Egymást érik a szupercellák.

2021. június 25., 21:25

Szerző:

Ahogy ígérte az Országos Meteorológiai Szolgálat, péntekre megérkezett a hidegfront. Zivatarveszély miatt ki is adták a harmadfokú (piros) figyelmeztetést Baranya, Somogy és Tolna megyében. Az ország déli részét már délután öt órakor elérte az átvonuló, enyhe lehűlést hozó front. Az Időkép percről percre tudósít a brutális zivatarátvonulásról. Akasztón és Sellyén például mandarin nagyságú, Pécs környékén pedig tenyér nagyságú jég esett. 

Teniszlabda nagyságú jég Pellérden 2021. június 25-én. Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldala

A vihar a Balatont is elérte. Fonyód térségében például két egészen látványos struktúrájú szupercella haladt át. A magassági szélmérők 86 kilométer per órás széllökéseket is mértek. Az időjárás előrejelző portál szerint a légkör gyakorlatilag felrobbant az elmúlt néhány órában az ország felett. Volt olyan hely, ahol szinte apokaliptikus sötétségbe borult az ég. Este kilenc óra körül már a Mecseket is bekebelezte egy szupercella. A fővárosban is egyre erősödő széllökéseket lehet már érzékelni. 

(Kiemelt kép: szupercella Vépen 2021. június 25-én. Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat)

11:29

A magántulajdon védelme alapvető jogunk, ám időnként a fix kerítések telepítése jogszabályba ütközik. A május 17-től módosuló Vadgazdálkodási Törvény több ponton is új feltételeket szab, különösen a vadállomány természetes életfeltételeinek biztosítása tekintetében.