Teljesen megújul a szentendrei HÉV-állomás

Bemutatták, milyen újításokkal szolgál majd a végállomás. 

2021. december 15., 16:40

Szerző:

Bemutatta a HÉV-végállomás koncepcionális terveit Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója szerdán Szentendrén.

Az MTI szerint a sajtótájékoztatón Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő felidézte, hogy a fejlesztés első, júniusi bemutatásakor továbbította az itt élők kérését a BFK vezérigazgatójának, hogy

a HÉV-végállomás és a Volánbusz-pályaudvar integrált fejlesztésekor a közvetlen környezet fejlesztési lehetőségeit is vegyék figyelembe a tervezéskor.

Vitályos Eszter hangsúlyozta, a HÉV-végállomásnál leégett, a lakók számára kulcsfontosságú élelmiszeráruház mihamarabbi pótlása elengedhetetlen és ebben minden segítséget megadnak a városnak.

Az államtitkár elmondta, hogy az Átölel a Pilis-Dunakanyar elnevezésű kezdeményezés felmérése egyértelműen megmutatta, hogy a lakók a térség közlekedésfejlesztését tartják legfontosabb kérdésnek. Emlékeztetett: a közlekedés javítását segítik a kormány intézkedései is, így

  • a 10-es és a 11-es főút rekonstrukciója,
  • a Budapest-Esztergom vasútvonalon munkába álló emeletes motorvonatok,
  • az elkerülő utak ésszerű kialakítása és használata,
  • valamint az M0-s hiányzó szakaszainak megépítése egyaránt javítani fognak a közlekedés körülményein.
      

Vitézy Dávid azt mondta, hogy az elkészült terveket még véleményezheti a lakosság, az engedélyes tervek tavasszal készülnek el, a munkák 2023-ban indulnak. A főigazgató megjegyezte, hogy a BFK – bár nem feladata – koncepciótervezést kért a végállomás környékére is.

Vitézy Dávid elmondta, a tervek között szerepel,

  • hogy egyesített utasforgalmi teret hozzanak létre a HÉV és Volánbusz utasai számára: minimum 300 férőhelyes P+R parkolót és szintén legalább 300 férőhelyes kerékpártárolót,
  • olyan kiskereskedelmi, vendéglátó-egységeket, amelyek az állomáshoz kapcsolódóan ki tudják szolgálni a mindennapi igényeket
  • rövid idejű, úgynevezett K+R (Kiss+Ride) parkolási lehetőséget,
  • taxiállomást,
  • mindezt a köztér zöld és gyalogosbarát fejlesztésével.

Továbbá a MÁV-HÉV területén új kocsiszínre van szükség van, de tervbe vették a busz- és HÉV-állomás környezetének teljes megújítását is – tette hozzá. Vitézy Dávid kiemelte, hogy összefüggő, átlátható, jó minőségű új közteret kívánnak létrehozni, amely behálózza a környéket, a gyalogoshálózat minden irányba bekapcsolja a térséget.

„Az új végállomás közlekedési csomópontként működik, ugyanakkor a város második központja lehet”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy bővíteni akarják a zöldfelületek arányát.

(Kiemelt kép: A szentendrei állomás terve. Fotó: Vitézy Dávid hivatalos Facebook-oldala)

 

 

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.