Csütörtökön tárgyalhat a kényes ügyekről Karácsony és Gulyás

2019. december 9., 17:40

Szerző:

Jelen állás szerint csütörtökön tárgyal Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Karácsony Gergely a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén – tudta meg az atv.hu.

A felek rendkívül feszült helyzetben ülnek tárgyalóasztalhoz; Karácsony Gergelynél korábban már kiverte a biztosítékot, hogy a kormány a tömegközlekedés finanszírozását első helyre sorolta egy módosítással – azaz az önkormányzatoknak a büdzséjük terhére elsősorban ezt kell kifizetni.

Karácsony Gergely és Gulyás Gergely sajtótájékoztatója
Fotó: Balogh Zoltán

Még ennél is nagyobb felzúdulást váltott ki, hogy a kormányoldalon Gothár Péter szexuális zaklatásos ügye miatt (Kocsis Máté után szabadon) már „zaklatószínházakról” beszélnek, de támadják a Színművészeti Egyetemet is. Feláll továbbá a Nemzeti Kulturális Tanács, megalkotják kultúrstratégiai intézmények listáját, mindemellett pedig csak az állami fenntartású színházakat finanszírozza az állam a jövőben, az önkormányzati fenntartásúakat az önkormányzatok. Ha közös a színházak fenntartása/finanszírozása, akkor a miniszter és az önkormányzat meghatározza – ideértve a vezetői kinevezés módját is – az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait.

Karácsony Gergely az ATV Egyenes Beszédben már múlt csütörtökön jelezte, hogy mindenképpen szóba hozza Gulyás Gergely miniszternek a találkozójukon a színházak ügyét. 

Karácsony ugyanakkor garanciákat vár az említett ügyekben Gulyástól.

Az ATV forrásai szerint a Gulyás-Karácsony találkozón az alku a főváros-kormány vitában első helyen a színházak ügye lesz. A kormány számára a tárgyalási alap az atlétikai stadion és a szuperkórház, esetleg a Liget projekt.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.