Szúnyogirtás: kissé elvetette a sulykot Százhalombatta

Miért kell 33-szor szúnyogot irtani Százhalombattán?

2011. június 20., 15:42

A

Levegő Munkacsoportsajtóhírekből értesült arról, hogy Százhalombatta önkormányzata idén tavasszal egy teljességgel indokolhatatlan időszakban végzett szúnyogirtást, az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint pedig „várhatóan 33 alkalommal végeznek” még további szúnyoggyérítést 2011 során. Az irreálisan nagy irtásszám, valamint az indokolatlan irtás miatt a civil szervezet levélben fordult az önkormányzathoz, amelytől a jogszabályokban megadott határidőn belül nem érkezett válasz.

Az önkormányzat közleménye szerint már áprilisban hozzáláttak az irtáshoz mintegy 715 hektáron. Ebben az esetben nem kellő szakmai alapossággal határozták meg, mikor kell szúnyogirtást végezni, és így olyan időszakban került sor a költséges és környezetkárosító kezelésre, amikor az teljesen értelmetlen volt. Lakossági bejelentés szerint ugyanis április 12-én szélben és hűvös, szeles időben tartottak irtást, amikor egyfelől elviszi a szél a permetet, másfelől nincs a szúnyogoknak aktivitása, és még az irtáshoz szükséges köd sem képződik a permetszerből.

Azok a települések, melyek ezt megengedhetik maguknak, évente 4-5 alkalommal szoktak egy-egy területen kémiai szúnyoggyérítést végezni. A Levegő Munkacsoport ezért azt kérte a százhalombattai önkormányzat jegyzőjétől és az illetékes BFKH Érdi, Budaörsi Kistérségi Népegészségügyi Intézet vezetőjétől, hogy vizsgálják meg, milyen szakmai alapon döntöttek arról, hogy térségükben megdöbbentően sokszor szükséges a szúnyoggyérítés. A felesleges szúnyogirtás ugyanis nem csak jelentős adóforintokat emészt fel, de környezeti és egészségügyi kockázatokat is jelent, különösen, hogy a hazánkban szúnyogirtásra engedélyezett kémiai irtószer, a deltamethrin károsíthatja az emberi hormonrendszert, és emiatt hosszú távú egészségügyi kockázatai vannak – így néhány éven belül várható az uniós betiltása – közölte a civil szervezet.

Százhalombatta önkormányzata kérésének eleget téve az alábbiakban közöljük Róthweil Róbert városüzemeltetési referens Simon Gergelyhez, a Levegő Munkacsoport programvezetőjéhez írt levelét.

Tisztelt Simon Gergely Úr!

Köszönjük, hogy kérdéseivel hozzánk fordult, mert a közvélemény tájékoztatását mindig legfőbb feladataink közé soroljuk, de a sajtó sajnálatos módon néha tévesen jeleníti meg az információkat, legtöbbször pedig nem elégséges a rendelkezésre álló terjedelem ahhoz, hogy a lényegi információk elégséges mennyiségét megjeleníthessük, sajnos ezen okok miatt mondandónk esetenként félreérthető is lehet.
Először tehát részletesen tekintsük át a valós helyzetet:

1. A sajtóban is megjelent szúnyoggyérítési mennyiség (amelyet most pontosítok: 20 földi kémiai, 4 földi biológiai, 6 légi kémiai, 3 légi biológiai) nem egy-egy önálló gyérítést jelent, hanem egy-egy alapműveletet! (Alapművelet alatt azt a mennyiséget értjük, amelyet a vállalkozó – saját cégünk – a rendelkezésére álló technikával egy nap alatt vagy egy alkalommal el tud végezni. Ez azonban nem fedi le a város területét.) Maga a gyérítés mindig több műveletből áll, ezek kombinációiból tevődik össze, ezeket 1-2 napos eltolódásokkal végezzük, így hát egy gyérítési munka mindig több napig tart. (Megj.: szakmai szempontból a biológiai módszer bár kisebb területen zajlik, de hatásában egyenértékű a kémiaival, hiszen a baktériumkészítményt nem mindenhová, csupán a lárvák élőhelyére kell kijuttatnunk.)

Ha a terület-adatokat megnézzük, ez egyértelmű is lesz. A város teljes belterülete 1250 hektár, a külterület 1514 ha, a zártkert pedig 41 ha, a gyérítést a teljes belterületen, valamint a zártkert és külterület egy részén is végezzük, hiszen a szúnyog a széllel köztudottan jól terjed, annak segítségével rendszeresen 5-10, de akár 50 km-re is eljut. Emiatt muszáj tevékenységünket a külterületre is kiterjeszteni, hiszen különben már a gyérítés másnapján pótlódna a városban a szúnyogmennyiség. Így hát jellemző, hogy több alapműveletet (légi + földi) és területrészt is kombinálunk 2-4 nap alatt, ez azonban nyilván egyetlen gyérítésnek felel meg.

Nem reális tehát 33 részműveletet a máshol történő 4-5 db teljes szúnyoggyérítéssel összehasonlítani. Nekünk a tevékenységünk koordinálása során részműveletekben kell gondolkodnunk, az azonban igaz, hogy ezt a média számára át kellene konvertálnunk egy-egy teljes gyérítési munkára, valószínű a lakosságot kevésbé érdekli, hogy egy gyérítés éppen milyen részekből áll. Erre a jövőbeni tájékoztatások során oda fogunk figyelni.

2. A szúnyoggyérítést saját tulajdonú cégünkkel, a SZÁKOM Kft-vel végeztetjük. Fenti mennyiség csupán egy igen bőre szabott, a legrosszabb eshetőségre készült keret. (Úgyis csak annyi munkát rendelünk meg és fizetünk ki, amennyire ténylegesen szükség van.)

A most valószínűsíthető tényleges mennyiség – és nekünk ez a lényeges adat, nem a keretterv – azonban ennél kevesebb lesz, minden bizonnyal az idei évben is. Hiszen mai napig (már júniust írunk) összesen 3 földi kémiai, 1 légi biológiai és 1 földi biológiai gyérítési alapműveletet végeztettünk el – ezek tulajdonképpen egy szezoneleji próba, és a május elsejei ünnepségek (illetve a rögtön utána zajló öttusa-világbajnokság rendezvénye) köré csoportosítható, összesen 1,5 alkalom. Ha ez a tendencia marad a következő 3 hónapban, a kerettervben levő 12 gyérítési alkalom helyett elég lesz 7-8. (A 7 db biológiai gyérítési alapműveletet mindenképpen el szeretnénk végezni már csak kísérletképpen is, hiszen ezzel próbáljuk meg a jövőben a kémiai gyérítéseket kiváltani.)

Az áprilisi gyérítésről: az első, kisebb gyérítési próbálkozásunk volt április 12-én, amelynek során szezon eleji próbaként össze kellett hangolnunk a még kevéssé ismert U15 HD-M típusú ULV-gépünket, és a MOSQUITOX szernek a korszerű, alacsony dózisú „FORTE” változatát. Ezt értelemszerűen igyekeztünk nem „élesben”, a legnagyobb szúnyoginvázió idején elvégezni.

Mindezek tükrében a valós idei számok minden bizonnyal azt mutatják majd, hogy szúnyoggyérítési tevékenységünknek (napokat illetve területet tekintve) több mint 30 %-a biológiai módszerrel történik, amely azt hiszem, egyedülálló az ország települései tekintetében. (A jellemző arány, ahogy azt nyilván Ön is tudja, sajnos csak kb. 10 %)
(Az Ön által is említett, országos átlagban 4-5 alkalom nem a „szokásos” mennyiség, csupán ennyire van az átlagos helyzetű önkormányzatoknak pénzük. És felhívnám a figyelmet: közvetlenül Duna-parti település vagyunk.

3. Hivatalunk elkötelezett a kémiai módszerek veszélyeinek csökkentése, és a biológiai szúnyoggyérítés elterjesztése mellett. A legkorszerűbb ULV technológiát, a legkisebb dózisú (Mosquitox ULV FORTE) szert használjuk, és felvettük a kapcsolatot tanácsadó cégekkel (pl. a STUDEO Mérnöki és Gazdasági Tanácsadó Kft-vel) a biológiai módszert elősegítő lárvatérkép készítése érdekében, amely reményeink szerint az idén el is készül. Biológiai módszernél pedig a Bacillus thuringiensis israelensis-tartalmú VECTOBAC-12 AS szúnyoglárva-irtószert alkalmazzuk.

Engedéllyel rendelkező, képzett gázmesterünk természetesen van, ahogy az az ÁNTSZ Érdi, Budaörsi Kistérségi Intézete által a SZÁKOM Kft. részére kiállított, 2010. 04. 21-én kelt kártevő-irtási tevékenység-engedélyében (1979-3/2010. sz. határozat) is szerepel. A légi gyérítést pedig egy arra szakosodott, minden engedéllyel rendelkező alvállalkozó végzi.

Hivatalunk eltökélt szándéka, hogy az országban élenjáróan a szúnyoggyérítésben minden évben növeli a biológiai módszer részarányát. Ha ebben a tevékenységünkben Önök is tanácsokkal tudnának segíteni, azt szívesen fogadnánk, hiszen a témában szakértő társadalmi szervezetek számára nem elég kihívás a meglévő módszer iránti kritikákat megfogalmazni, de meg kell tudni mutatni azt is, mit kéne tennünk helyette. Mégpedig olyan módszerekkel, amelyek kipróbáltak, gyakorlatban ténylegesen kivitelezhetők, és nem utolsósorban anyagilag nem jelentenek számottevő többletterhet.

Bízom benne, hogy építő javaslataival is mielőbb megismerkedhetünk.

Százhalombatta, 2011-06-03

Tisztelettel:
Róthweil Róbert
városüzemeltetési referens

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.