Szijjártó: A Sinopharm jelezte, hogy egy importőr céggel tudnánk megállapodni

Emiatt nem az állam, hanem egy magáncég szerződött velük.

2021. április 13., 10:35

Szerző:

Azt a versenyt kell megnyerni, ami a vírus és az oltás között zajlik, akit beoltunk, az nagy valószínűséggel a legrosszabbat el fogja kerülni, hiszen 80 százalék fölötti hatékonyságról beszélnek a szakemberek a használható oltóanyagok kapcsán – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Szijjártó Péter külügyminiszter. Elmondta azt is, hogy Magyarországon az OGYÉI és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakembereinek van meg a joga, a tudása és a felhatalmazása ahhoz, hogy megmondják, melyik oltóanyag használata biztonságos.

Szijjártó elmondta, hogy az orosz és a kínai állami szervekkel tárgyalt politikai oldalról a vakcinabeszerzésről, a megállapodások üzleti részével egy másodpercet sem foglalkozott. A külügyminiszter szerint a kínai Sinopharm részéről érkezett „jelzés”, hogy egy importőr céggel tudnának megállapodni, ezért nem az állam, hanem egy magáncég szerződött velük. „Azt, hogy mennyire szokványos, vagy nem szokványos, nem tudom megítélni, mert soha korábban oltóanyag-vásárlásról még nem tárgyaltam”, reagálta a kínai Sinopharm beszerzésében közreműködő gyanús magyar cég megjelenésére.

Arra a felvetésre, hogy míg korábban az emberéletek megmentésében mérte a kormány a sikert, azzal szemben most a beadott vakcinák számában, Szijjártó úgy reagált, hogy bántó lenne egyszerűnek minősíteni az összevetést, „mert egy borzasztó rossz és bonyolult dolog, amit a világjárvány idehozott, de mégis egyszerű a válasz: minél több embert minél hamarabb be tudunk oltani, annál több halálesetet kerülünk el”.

Arról is szó esett a műsorban, hogy pontosan mi az üzlet abban, hogy Magyarországon kínai hitelből, állami pénzből építünk campust a kínai Fudan egyetemnek. Szijjártó erre azt mondta, hogy a Fudan a világ legjobb egyetemei közé tartozik, ezért Magyarország számára jó hír, hogy itt nyitna kampuszt, és butaság lenne elszalasztani ezt a lehetőséget, de a megvalósulás még kidolgozás alatt áll.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter Facebook-oldala)