Sziget fogyatékkal élőknek, épeknek – York hercege a Suhanj!-nál

2018. szeptember 12., 15:59

Szerző:

Kevés olyan pillanat van, amikor a hétköznapok politikai dübörgésének zaját letompítja valami, ami egy kis időre lefékez minket, enged megállni, körbenézni, örülni. Ilyen pillanat volt kedden, amikor a brit királyi család tagja, András, York hercege a magyarországi brit nagykövet, Iain Lindsay társaságában ellátogatott a Suhanj! Alapítvány budapesti fitnesztermébe, az ország első akadálymentes edzőtermébe.

„Csak az határoz meg, hogy milyen keményen dolgozol” – hirdeti az erősítőgépek felett egy felirat, amelynek üzenetét megsokszorozza az a tény, hogy ebben az az edzőteremben egyszerre küzd saját határainak feszegetésével látás- és mozgássérült, értelmi fogyatékkal élő, valamint ép sportoló.

A yorki herceg nem csupán passzív szemlélője volt az eseménynek, hanem kérdezett, beszélgetett a jelen lévő vendégekkel, köztük a Suhanj! Alapítvány látás- és mozgássérült sportolóival. Körbejárta a termet, megnézte, miként működnek az akadálymentesített kondigépek. Az egyiket ki is próbálta. A gépet, amelyre felült, úgy hívják, Krankcycle vagy Kranking, kissé hasonlít a spinninghez, csak ezt az eszközt nem lábbal, hanem kézzel kell hajtani. Ezen a gépen tudnak az épekkel közös spinning órákba bekapcsolódni a kerekes székes sportolók. De használhatják az eszközt épek is, a kar, a váll és a hátizmok erősítésére, s ha elég gyorsan tekerjük, van kardióhatása is. András herceget a szerkezet a vitorláshajók legénységének egyik tagjára a „grinderek” mozdulataira emlékeztette. A grinder (a szó a darálóra utal, mert a kávédaráló mozdulatról kapta a nevét) feladata kézi csörlők kezelése a hajón.

Fenyvesi Zoltán, Nyitrai Balázs, a Suhanj! Alapítvány munkatársa és András yorki herceg
Fotó: Merész Márton

– Mit üzenne ez az alapítvány a médián keresztül? Mi az a legfontosabb üzenet, amit eljuttatna az embereknek? – kérdezte a herceg a Suhanj! munkatársát, miközben az újságírók felé fordult.

– Az üzenet az egyenlőségről, az egyenrangúságról szól. Arról, hogy ebben a teremben korra, nemre, származásra való tekintet nélkül mindenki elfogadott – érkezett a válasz.  

Talán épp ezért látogatott épp a Suhanj!-hoz a brit királyi család tagja. Az alapítványt 2010-ben alapította Kovács Patrícia színésznő és Gusztos Péter egykori szabaddemokrata parlamenti képviselő.

A szervezet egyik fő tevékenysége a futás köré szerveződik. Heti két edzésen futnak fogyatékkal élő és ép sportolók a Margitszigeten. A Suhanj! futóival találkozhatunk minden nagy versenyen is, a legutóbbi ilyen megmérettetésen, a budapesti Wizz Air félmaratonon Fenyvesi Zoltán handbike-os „suhanc” – aki Wheelchairguy néven az egyik legnépszerűbb influenszer az Instagramon, a Tiszta szívvel című film főszerelője – harmadik helyezést ért el. A Suhanj! a futás mellett úszóprogramokat is szervez. A kétszeres paralimpiai úszóbajnok, Pásztory Dóri által elindított programban személyre szabott edzéseket tartanak végtaghiányos és értelmi sérült gyerekeknek. Az úszásba csoportos foglalkozások keretében látássérült fiatalok is bekapcsolódhatnak.

A Suhanj! Alapítvány egymást követően kétszer is elnyerte a „hazai segítő szakma legnagyobb tradíciókkal bíró elismerését”, a Civil Díjat, 2017-ben a „Legnagyobb hatású civil projekt” kategóriában kapott elismerést, 2018-ban pedig a „Legsikeresebb adománygyűjtő akcióval hívta fel magára a figyelmet.

Fotó: Merész Márton

Az integrált edzőtermet az alapítvány két éve nyitotta meg, azóta több mint 40 ezer vendégbelépést regisztráltak. Nem volt könnyű a helyet megtalálnia a szervezetnek, hiszen olyan helyszínre volt szükség, amelyet kerekesszékkel akadálytalanul meg tudnak közelíteni a sportolók. Másfél évnyi keresgélés után találtak rá az újlipótvárosi épületre, a Tátra utcában, ahol végül megnyitották az edzőtermet.

A herceg látogatására a szélrózsa minden irányából érkeztek újságírók, a kormány kommunikációs hivatalainak orgánumaitól kezdve a kereskedelmi tévéken át az életmód magazinokig bezárólag. Mindenki érezte az esemény különlegességét, hiszen tényleg nem minden nap látogat a brit királyi család valamely tagja Magyarországra. Gusztos Péternek, a Suhanj! alapítójának meg is jegyeztük, hogy az edzőterem nem csak az ép és sérüléssel élő sportolókat integrálja, hanem a nagyon különböző nézetű és munkájukban különböző szerepfelfogású újságírókat is.

– Van egy szerepfelfogásunk. Mindenekelőtt sportszervezet vagyunk. Ezen a területen tesszük a dolgunkat. Amit csinálunk, jól akarjuk csinálni. Sokféle emberrel dolgozunk együtt, a sportolóink és az önkénteseink is sokfélék, köztük több olyan is akad, aki határozott politikai elképzelésekkel bír. De a Suhanj! békés, politikamentes sziget – fejtette ki Gusztos Péter, utalva arra, hogy az alapítvány megalakulása utáni egy-két évben sokan méregették gyanakodva, hogy mi fog ebből a kezdeményezésből kisülni. – Sokan azt feltételezték, a Suhanj! létrehozása mindössze egy bukott politikus PR-akciója – tette  hozzá magyarázatképp.

Hagy mennyire nem volt igazuk a fanyalgóknak, azt az alapítvány elmúlt nyolc éve mutatja, és ezt a munkát ismerte el a yorki herceg is a látogatásával.

Gusztos Péter
Fotó: Merész Márton

– Ez hatalmas megtiszteltetés számunkra. A herceg másfél napot tartózkodott Magyarországon, és e szűkre szabott keretben talált időt arra, hogy ellátogasson hozzánk. A brit nagykövetséggel az alapítvány megalakulása óta jó a kapcsolatunk. A nagykövet többször is edzett már nálunk, a követség pedig két alkalommal pénzzel is támogatta munkánkat. York hercegének látogatását is a követség szervezte. De már csak akkor kerestek meg bennünket a látogatás bejelentésével, amikor azt a Palota jóváhagyta. Ez komoly visszajelzés számunkra – mondta lapunknak Gusztos Péter, aki arra is rámutatott: a paralimpiának Angliában nagy hagyománya van, Nagy-Britannia régóta fontosnak tartja a parasportolók ügyét. – Vagyis  – mondta – nem csak az alapítványunknak szólt ez a gesztus, hanem az ügynek is. Azt szeretnénk megmutatni, hogy a fogyatékossággal élőknek nem szánakozásra, hanem elfogadásra, lehetőségekre van szükségük. A nálunk sportolók a tevékenységükkel példaképpé válnak, a sport alkalmat ad arra, hogy helyre álljon az önértékelésük. A suhancainkkal bárki találkozhat a nagy futóversenyeken, ahol az épek példaképként néznek rájuk. Jelenlétük megmutatják, hogyan kell a korlátainkat, az akadályokat leküzdeni. A teremben is azt látom, hogy a különböző korú, élethelyzetű ép vendégek nap mint nap önvizsgálatot tartanak, és éppen azért, mert látják a mellettük lévő fitneszgépen edző, fogyatékossággal élő sporttársaik küzdelmét – mondta Gusztos Péter, aki arra a kérdésre, hogy a Suhanj! finanszírozása stabil-e, azt válaszolta: még nem tartanak itt. 

– Csapdahelyzet? Vagy nevezzük kihívásnak? Mindenesetre az a helyzet, hogy meglehet, kívülről sikertörténetnek látszik az alapítvány elmúlt nyolc éves tevékenysége, és tényleg dinamikusan növekszünk, azonban – a civilekhez hasonlóan – mi is hónapról hónapra élünk, mert nincsenek tartalékaink. Minden sikerünkkel újabb feladatokat és új felelősséget generálunk magunknak – világította meg az ellentmondásos helyzetet. Gusztos Péter szerint az lenne a jó, még ha kis adományokkal is, de rendszeresen és sokan támogatnák az alapítványt. Hosszú távú terveket ugyanis csak a rendszerességre lehet alapozni. Ezért a Suhanj! elindította a „Százasok klubját”,  amelynek keretében azt üzenik: naponta száz forintos hozzájárulással – azaz havi 3000 forinttal – segíteni lehet az alapítvány működését. A rendszeres adományozók sokasodásával a működésük is stabilizálódna.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.