Szenvednek a taxisok az elszálló üzemanyagárak miatt

Az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint a dupla kilométerdíj sem lenne irreális.

2021. október 19., 14:16

Szerző:

Nehéz helyzetben vannak a taxisok, ugyanis amellett hogy a koronavírus-járvány meglehetősen kényelmetlenül érintette az ágazatot, a mostani benzináremelkedéssel is szembe kellett nézniük. A Világgazdaság arról ír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi inflációs adatai szerint a magyar taxik átlagos kilométerdíja alig felerészben követi a benzin és a gázolaj áremelkedését. Egy kilométernyi utazás átlagára a KSH adatai szerint 322 forintba kerül taxival idehaza, amely 18 százalékos emelkedést jelent az 5 évvel ezelőtti árhoz képest. Ezzel szemben a benzin 2017 szeptembere és 2021 szeptembere között 353 forintról 457 forintra, a gázolaj pedig 349 forintról 453 forintra nőtt, tehát az előbbi körülbelül 29, az utóbbi pedig nagyjából 30 százalékos árnövekedést jelent. 

„Az utóbbi években folyamatosan érezzük az egyre növekvő költségeket a saját bőrünkön, hisz azokat nem terheltük át az utasainkra” – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy a taxis vállalkozók összes költségének körülbelül a 20 százalékát teszi ki az üzemanyag. Metál szerint a folyamatosan emelkedő és állandó költségek miatt egyre nehezebb fenntartani a taxis vállalkozásokat. Hozzátette: mivel a költségeik szintje lassan meghaladja a nyugat-európai taxisokét, még a dupla kilométerdíj sem lenne irreális.

(Kiemelt kép: Utasokra várakozó taxi gépkocsik a Kelenföldi vasútállomásnál, az Etele térnél. Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)