Száztizenkét szakorvos mondta fel a túlmunka-szerződését a Honvédkórházban, veszélybe kerülhet az ügyeleti ellátás is

2018. augusztus 30., 08:44

Szerző:

Száztizenkét  aneszteziológus és traumatológus szakorvos mondta fel az önkéntes túlmunka-szerződését a Honvédkórházban, miután az egészségügyi intézmény menedzsmentje júniusban megvontai az ezért járó kifizetéseket – írja a Népszava. A lap cikke szerint a felmondás szeptember 1-én életbe lép, az orvosoknak pedig ettől kezdve heti 60 óra helyett csak heti 48 órát kell vállalniuk. Ez nem csak azt jelenti, hogy szinte valamennyi műtéttípus esetében nő a várólisták hossza nőhet. A 112 szakorvos döntése miatt az ügyeleti ellátásban is fennakadásokra lehet számítani.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az egészségügyben hagyományosan heti 40 óra a munkaidő, de a munkáltató további 8 órányi kötelezően előírhat az orvosok és az ápolók számára. További 12 órát önként lehet vállalni. A Honvédkórház szakorvosai csak a júliusi fizetésükön vették észre, hogy a túlmunkáért járó pénzt nem kapták meg. Ez a legtöbbjük esetében néhány tízezer forintz, de van, akinél a százezret is elérte.

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

2022. december 7., 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.