Simonka György cége 973 millió forint kárt okozott, az elárverezett ingatlanokat testvére és üzlettársai vásárolták meg

2018. július 24., 09:03

Szerző:

Már tizenöt gyanúsítottja van a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő tulajdonában álló Magyar Termés TÉSZ Kft.-t érintő büntetőeljárásnak, a becsődölt társaság vagyona mégis visszavándorolt a kormánypárti politikus köréhez. Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása szerint a vállalkozás összesen 973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének, mégsem térítette meg a kárt senki – derítette ki a 24.hu.

A portál szerint a Békés megyei fideszes politikus körének lett volna pénze rá, hogy enyhítse az okozott károkat, ez mégsem történt meg. A felszámolási eljárás alatt álló társaság több tízezer négyzetméteres ingatlan- és földvagyonának nagyobb részét ugyanis a kormánypárti képviselő üzlettársaihoz és testvéréhez köthető társaságok vásárolták fel.

A Békés Megyei Bíróság 2015-ben rendelte el a Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolását, ami jelentős tartozást halmozott fel addigra. A cég vagyonát öt tételben hirdették meg árverésre: négy, összesen több tízezer négyzetméteres ingatlanra, és a társaság eszköz- és ingóvagyonára. A medgyesbodzási ingatlant nem tudta értékesíteni a felszámoló cég, a másik hármat sikerült elárverezni.

Fotó: Youtube

A kunágotai ingatlant felvásárló BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft. tulajdonrésszel bírt a Magyar Termés TÉSZ-ben. Három vezető tisztségviselője közül kettő a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben Simonka üzlettársa volt, a cég tulajdonosa pedig egy olyan alapítvány, aminek kuratóriumi elnöke Simonka testvére, Tóth Pálné.

A balkányi ingatlant a Champion Fuirt Kft. vásárolta meg, aminek tulajdonosa szintén a politikus üzlettársa volt a Magyar Termés TÉSZ-nél.

A legnagyobb, 33 ezer négyzetméteres pusztaottlakai ingatlant már meg sem lehet találni a felszámoló által meghirdetett helyrajzi számon a földhivatal nyilvántartásában. A helyrajzi szám megszűnt, a külterületet ugyanis belterületté nyilvánították, és nyolc különböző részre szabdalták fel, ami jelentősen megnövelhette a terület értékét. A nyolc ingatlant egytől egyig a Simonka György testvére által irányított Pusztaottlaka Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány, illetve a szervezet tulajdonában álló BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft. vásárolta meg.

A portál érdeklődött a Központi Nyomozó Főügyészségnél, hogy a 973 milliós kár tételesen milyen közpénzeket érint, de a hatóság válaszában csak annyit írt, hogy a bűncselekménnyel okozott kár összegére a korábban közölt tájékoztatás irányadó.

Eszerint az okozott kárból nem térült meg egy forint sem, pedig a felszámoló által értékesített három ingatlanból befolyt összegnek csökkentenie kellett volna azt.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.