„Semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozok”– válaszolta Orbán Viktor méla undorral a vejéről szóló kérdésre

2018. január 30., 23:01

Szerző:

A magyar miniszterelnököt Bécsben, a Heinz-Christian Strache alkancellárral tartott sajtótájékoztatóján sikerült megkérdeznie az Indexnek, mit szól ahhoz, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel a veje, Tiborcz István egykori résztulajdonában álló cég, az Elios Innovatív Zrt. által elnyert közvilágítási pályázatokkal kapcsolatban. Orbán Viktor erre úgy válaszolt, hogy Magyarország álláspontja ilyen esetekben világos, a szükséges vizsgálatokat el kell végezni, és ez most is így fog történni. Az Index újságírójába ekkor Havasi Bertalan sajtófőnök megpróbálta belefojtani a szót, de kudarcot vallott, így Fábián Tamás még feltehette azt a két gyors kérdést, hogy a miniszterelnök beszélt-e a vejével erről az ügyről, és hogy mikor fogják nyilvánosságra hozni az OLAF jelentését. 

„Az ilyenkor szokásos törvényi rendnek megfelelően fogják nyilvánosságra hozni. Semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozok, nem is fogok”

– válaszolta erre a kérdéseket méla undorral hallgató miniszterelnök.

A döntés az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozataláról egyébként kormányzati hatáskörbe tartozik. Azt a jelentést, amelyet az OLAF a 4-es metró körüli visszaélésekről készített, és amely a Gyurcsány-, illetve a Bajnai-kormányra nézve kellemetlen, az Orbán-kormány a kézhez vétele után egy hónappal, 2017. január 16-án nyilvánosságra hozta. 

Az Elios 2015 áprilisáig állt Tiborcz Istvánnak a résztulajdonában. Több közvilágítási pályázaton összesen 4,6 milliárd forintnyi megbízást nyert, csakhogy a Direkt36 korábbi tényfeltáró cikke szerint a pályázatokat úgy írták meg, hogy gyakorlatilag csak az Elios indulhatott rajtuk a siker reményével, és hangfelvétel bizonyítja azt is, hogy a cég még azelőtt tárgyalt egy pályázatról, hogy azt egyáltalán kiírták volna. Ebben enyhén szólva közrejátszhatott, amit az Átlátszó derített ki, vagyis hogy Hamar Endre ügyvéd, Tiborcz ismert üzlettársa a pályázatokat önkormányzati megbízásból előkészítő Sistrade Kft. vezetője az Eliosban is tulajdonos volt. Az ügyben az OLAF vizsgálatot indított, és a két éven át tartó nyomozás során 35 2011 és 2015 közötti közbeszerzést vizsgált meg. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint Tiborcz István két- és négymilliárd forint közötti összeghez juthatott hozzá illegálisan.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.