Eddig férfiak faggatták a szexuális életéről, most váratlanul női bírót kapott Renner Erika kártérítési ügyében

2020. március 2., 18:25

Szerző:

Leváltották a Renner Erika kártérítési perét tárgyaló bírót – adta hírül az Index. A lúgos támadásként ismert ügy áldozatának eddig, idézi fel a portál, zárt ajtók mögött, három férfi – két ügyvéd és a bíró – előtt kellett válaszolgatnia a nőiességét és szexuális életét firtató kérdésekre.

Ám a Fővárosi Törvényszék szóvivőjének válasza alapján ez önmagában nem volt különösebben gond, mint mondta az Indexnek, Pákozdi Zoltán Rudolf bírónak

„több nagyobb tárgyi súlyú ügye van, ezért egy kevésbé leterhelt bírónő”

kapta meg Renner kártérítési ügyét.

Az időzítés bár indokolatlannak tűnik, Renner Erika kártérítési ügye ugyanis lassan

két és fél éve húzódik.

A polgári per még 2017 decemberében indult, de a bíróság a büntetőügy jogerős ítéletéig felfüggesztette a kártérítési pert. Miután 2018. július 12-én a Budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatóját jogerősen 11 év fegyházbüntetésre ítélték és örökre eltiltották az orvosi hivatástól, a kártérítési ügy is folytatódhatott.

Már a büntetőügyben Renner Erikát több szakértő is vizsgálta, születtek igazságügyi szakértői vélemények is, amelyeket a polgári perbe okiratként is átemeltek, de a leváltott bíró szerint ez nem volt elég, és tavaly júniusban a Nemzeti Szakértői és Kutató Központtól kért újabb szakértői vizsgálatokat. Az intézet „kapacitáshiányra” hivatkozva viszont kibújt a feladat alól, ezért Pákozdi Zoltán Rudolf bíró 2020. január 20-án egy pécsi intézményt kért fel a vizsgálatok elvégzésére. A bíróság olyan kérdésekre akar például választ kapni, hogy Erikának

  • a meglévő általános állapotára/életkörülményeire tekintettel spontán vagy lombikprogramban történő gyermekvállalásra lett-e volna esélye?
  • A hüvelyi sérülés milyen konkrét hátrányt okoz a nő életében?
  • Megállapítható-e, hogy a támadás miatti sérülések és azok következményei a felperes spontán megtermékenyülését, valamint a terhesség kiviselését befolyásolták az azóta eltelt időszakban?
  • Képes-e szexuális életet élni?

Arra, hogy az intézet vállalja-e az újabb szakértői vizsgálatot, Renner Erikáék úgy tudják, hogy – a 15 napos határidő ellenére − még nem érkezett válasz. Az új bíró viszont elutasította azt az indítványukat, amellyel azt szerették volna megakadályozni, hogy a kártérítési ügy végére Bene Krisztián a teljes vagyonát kijátssza.

„Ez annyiban talán könnyebbséget jelent, hogy nőként egy nőnek nem kell majd elmagyaráznom, hogy egy ilyenfajta sérülés mennyi műtéttel járt, és mit okoz a mindennapjaimban”

− mondta az Indexnek a bírócserére reagálva Renner, aki 25 millió forintot követel a perben Benétől. A következő tárgyalást március 20-án tartják, igaz, azt is zárt ajtók mögött, Bene Krisztián és ügyvédje személyiségi jogokra hivatkozva ugyanis a nyilvánosság kizárását kérte, melynek a korábbi bíró helyt adott.

(Az Index nyomán)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.