Pihe, a kakas adta át a 3 milliárdos beruházást Győrben

Pihe egy szlalomozás után csőrével szakította át a szalagot, amiért járt a jutalomfalat.

2021. május 14., 11:32

Szerző:

Pihe, a kakas adta át a legújabb fejlesztést a győri állatkertben - az avatóról egy videót is közzétett Dézsi Csaba polgármester a Facebook-oldalán. "Soha nem vágok át szalagot az átadási ünnepségeken. Az állatkerben most Pihe, a feleségem által tojásból keltetett kakas oldotta meg a szalaggal a teendőket. Fantasztikus, ahogy az állatkertben betanították Pihét és bizonyította, hogy meg tud felelni szépsége mellett a munkájával is a Győr város kakasa pozíciónak" - írta a városvezető. Pihe néhány bitlástól eltekintve kitűnően oldotta meg a feladatát, még nemzeti színű szalagot is átszakította a csőrével.

A győri állatkertben 3 milliárd forintos beruházás átadására rendezték ünnepséget. A nyugat.hu beszámolójából az derül ki, hogy többek között a takarmányfeldolgozót, a műhelyépületet, az állategészségügyi központot, a törpevíziló- és a pingvinbemutatót érinti a munka, és az elefántházzal is hamarosan végeznek. 

Győrben egyébként a kakas jelkép. A középkori legenda szerint amikor a várost 1594-ben elfoglalták a törökök, azt jósolták, hogy a város akkor lesz ismét a keresztényeké, ha a széljelzőnek föltett vaskakas elkezd kukorékolni, és alatta a félhold teliholddá változik. Négy év múlva, amikor a vár visszavételére érkező keresztény csapatok odaértek, egy huszár felmászott a vaskakashoz, és trombitájával utánozta a kakaskukorékolást, miközben a félhold is teliholdnak látszott a hajnali fényben, úgyhogy a törökök megrémültek.

(Kiemelt kép: Győr, 2021. május 12. Egy idomított kakas lebontja a nemzeti színű szalagot a győri állatkertben megvalósult fejlesztések ünnepélyes átadásán 2021. május 12-én. A győri Xantus János Állatkertben törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a Modern városok program részeként. Csaknem 2,9 milliárd forint kormányzati támogatásból fejlesztik az intézményt. MTI/Krizsán Csaba

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.