Röpdolgozatot íratott Pintér Sándor a tankerületi vezetőkkel

A vezetőknek számot kellett adniuk arról, mennyire ismerik a státusztörvényt, tisztában vannak-e azzal, hogy miként működik ezután az illetménymegállapítás vagy épp a végkielégítés.

2023. augusztus 29., 09:25

Szerző:

Státusztörvényből vizsgáztatta a Pintér-féle belügy a tankerületi vezetőket úgy, hogy a részletszabályok még meg se jelentek – olvasható a Népszavában. A Belügyminisztérium is megerősítette, hogy az új pedagógus életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény, illetve az iskolai KRÉTA-rendszer alkalmazásának ismeretét vizsgáló, felelet-kiválasztós kérdésekre válaszoltak a tankerületek vezetői.

A tankerületi igazgatóknak egy kérdőíves felmérés keretében arról is számot kellett adniuk, mennyire ismerik az új jogszabály egyes rendelkezéseit. Azt vizsgálták, hogy naprakész információkkal rendelkeznek-e a státusztörvénnyel összefüggő feladatokról (tájékoztatás, nyilatkozattétel, illetménymegállapítás, végkielégítés).

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás ezzel kapcsolatban azt mondta, a tankerületek vezetőinek szeptember 15-éig kell tájékoztatniuk az iskolaigazgatókat és a pedagógusokat a foglalkoztatásukat érintő új szabályokról, de a státusztörvény végrehajtásáról szóló rendelet végleges verziója, amely a részletszabályokat tartalmazza, még nem jelent meg, ami több szempontból is megnehezíti a közelgő tanévkezdést.

A szakszervezet szerint a tantestületekben nagy a bizonytalanság. 

Több intézményből is jelezték a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ), hogy a tankerületi központ szóbeli utasítására a jövő héten minden nap reggel nyolctól délután négy óráig minden pedagógusnak kötelezően bent kell tartózkodnia az intézményben, akár feladatmeghatározás nélkül és a kötetlen munkaidő terhére is, ami a szakszervezet szerint teljességgel jogellenes. Arról már a PDSZ közösségi oldalán lehetett olvasni, tudnak olyan esetről, hogy napközis tanítóknak délelőtt órákat is kell majd tartaniuk, vagy hogy általános iskola alsós tagozatain tanító kollégáikat arra kérték, szeptembertől felső tagozatokon is tanítsanak.

(Kiemelt képünk illusztráció, Pixabay)