Parragh László: A visegrádi országoktól szakadunk le, a románok jönnek fel ránk

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nem ismeri Mészáros Lőrincet, a Munka törvénykönyve módosításával pedig abszolút egyetért, de nem tartja azt jól előkészítettnek.

2019. február 12., 19:32

Szerző:

Nagyinterjút adott az Azonnalinak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az interjúban szóba került többek között Mészáros Lőrinc, az Audi-sztrájk és a vasárnapi boltzár is.

A győri Audi-sztrájkkal kapcsolatban elmondta, hogy bérfelzárkóztatás kell, ennek keretében viszont össze kell hangolni a termelékenységnövekedést azzal, hogy az állam képes legyen lemondani a járulékbevételek egy részéről. Szerinte a tizennyolc százalékos bérnövekedés egyetlen év alatt nagyon komoly károkat okoz, a győri térségben pedig több cég is jelezte, hogy a következő egy hónapon belül be fognak zárni emiatt a nagy bérnyomás miatt.

A gazdasági helyzettel kapcsolatban megállapította, hogy a visegrádi országoktól leszakadunk, a románok viszont  jönnek fel. Véleménye szerint szégyenletes, de lassacskán Románia Magyarország régioonális vetélytársa.

Megjegyezte, hogy a számok alapján nem volt sikeres az ukrán vendégmunkások Magyarországra csábítása állami támogatással. Meglátása szerint abban nagyjából közmegegyezés van Magyarországon, hogy keresztény gyökerű és „fehér bőrű” munkaerőpótlást keresünk. Lehet, ez egyszerűsítés, sokat is szidtak emiatt a mondat miatt – tette hozzá. A kérdésre, hogy a keresztény fehér emberek jobban dolgoznak-e, azt felelte, hogy más a kultúránk.

– Amikor a tizenhat éves kislányom megkérdezi, hogy hol látom a különbséget mondjuk egy nigériai nem keresztény fiúban, azt mondom, az, hogy ő nem enged előre az ajtóban

– indokolta.

Parragh László abszolút egyetért a Munka törvénykönyve rabszolgatörvény gúnynéven ismert, 400 túlórát is lehetővé tevő módosításával, de a jogszabályt nem tartja jól előkészítettnek, néhány pontján kellően átgondoltnak.

Fotó: Bazánth Ivola

Szóba került Palkovics László innovációs és technológiai miniszter terve is a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról. Ezzel kapcsolatban Parragh megjegyezte, hogy messzemenőkig támogatja az MTA kutatóintézeteinek megszüntetését.

Úgy látja, hogy a politika mint szabályozórendszer befolyásolja az üzlet működését. Ilyen értelemben nem lehet ezeket elkülöníteni, de meglátása szerint nem több és nem kevesebb az összefonódás, mint tőlünk nyugatra vagy keletre.

Személy szerint örült a vasárnapi boltzárnak, jelenleg pedig – mivel Demján Sándor meghalt – egyértelműen Csányi Sándort tartja a legtehetségesebb vállalkozónak. Mészáros Lőrincet nem ismeri, de szerinte a piacon az a hír járja róla, hogy ami munkát elvállal, azt megcsinálja, az adót befizeti, az alvállalkozóit kifizeti, és körülveszi magát az adott területen profi szakemberekkel.

Parragh László kijelentette, hogy nincsenek kormányzati ambíciói, neki soha nem volt állami megrendelése és még a sebességhatárt sem lépi át.