15,7 milliárdért épít tárolót a paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeinek Mészáros Lőrinc, akinek a mátrai víztározójából mérgező gáz szabadult a környékre

2019. november 20., 13:40

Szerző:

Az Opus Global Nyrt. közvetett tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. bővítheti közös ajánlattevőként eljárva 15,7 milliárd forintért a paksi atomerőmű kiégett fűtőelem-kazettáinak átmeneti tárolóját – jelentette be a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A társaság egy új vasbeton szerkezetű modult épít a földfelszíni tároló létesítményhez. A KKÁT egy moduláris rendszer, amely az egyes modulokon belül azonos méretű és kialakítású kamrákból áll, ezeknek a vasbetonfala és tömör acéllemez födémszerkezete megfelelő árnyékolást biztosít a radioaktív sugárzás ellen. A kamrákban emellett légbevezető járatok és légkivezető kürtők biztosítják a hűtőlevegő irányított áramlását. A kiégett fűtőelemeket ezekben a kamrákban, függőleges helyzetű tárolócsövekben tárolják.

A KKÁT egy száraz tároló, ahol a hűtésről a levegő irányított áramlása gondoskodik, így sem elektromos, sem más műszaki hiba miatt nem szűnhet meg a hűtés. Az épületet úgy tervezték, hogy kiemelt figyelmet fordítottak a radiológiai és hűthetőségi szempontok mellett a szeizmikus hatásokra, a talajvíz és árvíz elleni védelemre is – írja a hvg.hu.

Fotó: Echo TV

Eközben a független magyar sajtó arról ír, hogy emberre mérgező gázok kerülhettek a levegőbe Mészáros Lőrinc mátrai erőműve és keményítőgyára melletti víztározóból. Az Átlátszó szerint Kénhidrogén és nitrogén-monoxid az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki az erőműben. A 444 birtokába jutott egy levél, amely szerint Visontán többen rosszullétre, hasmenésre, fejfájásra, hányingerre panaszkodtak, ahogy egy helyi fogalmazott: „taknyuk-nyáluk egybefolyt”,  az üzem környékén dolgozók zsebében még a fémpénzek is elszíneződtek.

 

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.