Fehéroroszországból újít építési projektigazgatót Paks II.

Az új vezető kinevezése előtt a Belorusz Atomerőmű építési vezetője volt.

2023. november 21., 18:09

Szerző:

A Roszatom Vitalij Poljanyint nevezte ki a Paks II. Atomerőmű építési projekt igazgatójának november 20-tól – írja a Népszava.

Az új vezető fogja irányítani az új atomerőművi blokkok építését, az építéshez szükséges anyagok és berendezések valamint a terv- és kivitelezési dokumentáció biztosítását – írják a közleményben.

Vitalij Poljanyin kinevezése előtt a Belorusz Atomerőmű építési projektigazgatója volt, az atomerőmű 2023. november elején kezdte meg a kereskedelmi üzemet.

A Paks II. Atomerőmű az első orosz projekt az Európai Unió területén. Oroszországban már sikeresen üzemel négy VVER-1200 típusú blokk, valamint két ugyanilyen típusú Belaruszban. A Roszatom állami konszern megrendelésállománya 10 országban 33 blokkra terjed ki – közölte a Roszatom.

(Kiemelt képünk illusztráció. Teherautók és kotrógépek dolgoznak a Paksi Atomerőmű területén az új Paks II. építési munkálatainak előkészítésén 2022. szeptember 10-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

 

Ángyán József, az Orbán-kormány volt államtitkára azt mondta a 24.hu-nak adott interjújában, hogy  Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozíció betöltésére. Az államfőt Dobrev Klára nemrég azzal vádolta meg, hogy külföldieknek játszott ki magyar termőföldeket.