Új béklyó - 200 milliárdhoz közelít az önkormányzatok tartozásállománya, öt évvel a teljes kimentés után

2019. október 10., 16:04

Szerző:

A héten számolt be arról az mfor, hogy Budapest adósságállománya elérheti a 170 milliárd forintot, noha 2014-ben összesen 214 milliárd forintot már átvállalt a kormány az adófizetők terhére a fővárostól. A kormány 2011-2014 között közel 1400 milliárd forintos adósságállományt vett át az önkormányzatoktól.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 168 Óra a csütörtöki Kormányinfón arról kérdezte Gulyás Gergely minisztert, hogy jelenleg mekkora adósságállománnyal rendelkeznek az önkormányzatok, de a miniszter nem tudott számot mondani. Érdeklődésünkre,

hogy százmilliárdos, vagy újra ezermilliárdos tételekről van-e szó, Gulyás Gergely gyorsan megjegyezte, hogy tudomása szerint nem éri el a 200 milliárd forintot az önkormányzati tartozásállomány.

A miniszter megjegyezte, hogy szerinte mind a budapesti, mind a többi önkormányzat tartozása kezelhető. Hozzátette, a kormány működési kölcsön felvételéhez nem ad hozzájárulást, csak fejlesztési kölcsönhöz.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a települések nem csak a kölcsönök, hanem a megrendelt szolgáltatások ki nem fizetése miatt is tartozásba verik magukat, például, ha elmaradnak számláikkal. A fideszes vezetésű Pécs városát a konszolidáció után többször is ki kellett segíteni például, mert az önkormányzati cégek is elképesztő veszteségesen működtek. Gulyás Gergely szerint Pécsett is stabil a helyzet – igaz, a harmadik kimentés után.