Váratlan döntés született ma a parlamentben

Jóváhagyta az országgyűlés Novák Katalin vétóját. Az úgynevezett panasztörvényből kikerült az a rész, amivel megkönnyítették volna azok számonkérését, akik kétségbe vonják „a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét”.

2023. május 23., 13:41

Szerző:

Mint ismert, a köztársasági elnök visszautalta az országgyűlésnek az április 11-én megszavazott törvényt, miután kifogásolta a fent idézett bejelentési lehetőséget.  

A kifogásolt passzus szerint panaszt lehetett volna tenni az állami és önkormányzati szerveknél azokkal szemben, akik kétségbe vonják a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét vagy a „gyerekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát”.

A köztársasági elnök indoklása szerint a törvény eszközei „vitathatók, mivel a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják”.

Az Országgyűlés ma elfogadta Novák Katalin észrevételét és ez alapján szavazták meg újra a törvényt 147 igen és 6 nem voks mellett.  

A szokatlan fordulat nem kizárt, hogy a még le nem zárult kötelezettségszegési eljárások vizsgálata miatt – is – történhetett.

A Telex cikkében emlékeztet, hogy pár nappal ezelőtt már az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága úgy döntött, hogy elfogadják Novák vétóját, és javasolták a parlamentnek, hogy vegyék ki a törvényből a vitatott részt.

Répássy Róbert igazságügyi miniszterhelyettes akkor úgy fogalmazott, hogy a kormány elfogadja az államfő álláspontját, mert mielőbb le akarják zárni az uniós kötelezettségszegési eljárását.

(Kiemelt kép: Novák Katalin köztársasági elnök. Forrás: Novák Katalin Facebook-oldal)