Óriásit kaszál a Fidesz politikusa - itt az összeg

A ciklus végéig csaknem egymilliárd forinttal többet vihetnek haza a fideszes parlamenti képviselők az új adótörvények és az álláshalmozás miatt - állítja az MSZP. Miközben a Fidesz olcsó államot ígért, mégis a saját emberei zsebét tömi, hiszen több kormánypárti politikus féltucat posztot is betölt. Ez akár 1,5-2 milliós havi jövedelmet jelenthet, melyből a 16 százalékos adókulcs miatt több marad a zsebekben.

2010. december 20., 12:56

Miközben jövőre a közalkalmazottak többsége kevesebből kénytelen megélni, a kormány az olcsó állam szlogenjét hangoztatva saját klientúrájának zsebét tömi - állítják a szocialisták, akik adatokkal szemléltették, hogy az egyszerre több különböző hivatali tisztséget is betöltő kormánypárti politikusok mennyivel "járnak jobban". A parlamenti ciklus végéig, az új adótörvények és az álláshalmozás miatt a fideszes parlamenti képviselők csaknem egymilliárd forinttal többet vihetnek haza - vonta le a következtetést Józsa István, az MSZP parlamenti képviselője és Trippon Norbert, a szocialisták budapesti frakcióvezető-helyettese.

Józsa szerint a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadóval a kiskeresetűek rosszul járnak, mivel havonta 3000-5000 forinttal kevesebbet vihetnek haza. Ám a bruttó 300 ezer forinttal, vagy nagyobb fizetéssel rendelkezőknek jelentős kedvezményt biztosít az új adórendszer. Ebbe a körbe tartoznak a Fidesz-KDNP képviselői is, amit csak erősít, hogy a kormánypártiak többsége tisztséghalmozó. A parlamenti patkóban ülő 262 fideszes és KDNP-s politikus többsége, 151 képviselő lát el más tisztséget, 99 politikusuknak pedig polgármesteri, alpolgármesteri vagy megyei közgyűlési megbízatása is van.

Ráadásul nagyobb részük három országgyűlési bizottsági munkában is érdekelt.

A szocialisták szerint az új adórendszer hatására egy kormánypárti politikus átlagosan havi 101 ezer forinttal többet vihet haza jövőre, ami éves szinten már 320 milliós többletet jelent - így jött ki a ciklus végéig számolt csaknem egymilliárd forint. Az MSZP nem először bírálta a tisztséghalmozókat. Korábban Trippon már felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosi közgyűlésben sok olyan fideszes és KDNP-s politikus van, akik 3-5 tisztséget látnak el egyszerre. Ilyen esetekben az egyenként is jól fizető állások 1,5-2 milliós havi össz-jövedelmet jelentenek.

Ennyi posztot Trip­pon szerint "tisztességgel nem lehet ellátni", emiatt úgy vélte, az állás- és fizetéshalmozó fidesze­seknek több megbízatásukról le kellene mondani. Arra szólította fel a kormánypárti politikusokat, hogy Tarlós István főpolgármester példáját követve hagyjanak fel a pozícióhalmozással. Emlékeztetett: öt fővárosi polgármesterről is tudni, akik egyben országgyűlési képviselők is. A kirívó példák közt említették az MSZP-sek Rogán Antalt és Pokorni Zoltánt. Ők országgyűlési és fővárosi képviselők, polgármesterek, előbbi a főváros gazdasági, utóbbi pedig az oktatási bizottságának elnöke. Mindketten betöltenek továbbá hasonló bizottságokban elnöki posztot az Országgyűlésben is.

Tarlós lemondott

Az MSZP szerint Tarlós volt ­annyira tisztességes, hogy parlamenti képviselő mandátumáról való lemondásával beismerte: "egy fenékkel csak egy lovat lehet megülni". A Fidesz-KDNP listájáról tavasszal a parlamentbe jutott, majd ősszel a főpolgármesteri posztot elnyert párton kívüli Tarlós döntését egyébként azzal indokolta, hogy a két elfoglaltsága időben nem egyeztethető össze. Már főpolgármesterré választása után közölte: októbertől nem veszi fel parlamenti képviselői tiszteletdíját; az összeget egy­házi iskolának ajánlja fel.

Az MSZP emlékeztetett Tarlósnak az Indexen megjelent legutóbbi interjújára, miszerint: "a parlamentet a kerületi polgármesterek is legfeljebb információszerzésre használhatják." Tarlós bírálta egyébként a kormánypártiak álláshalmozását a Népszavának adott interjújában is. Azt mondta: "Nem kell túl sok funkciót vállalni valakinek, ha egyiket a másikkal nem tudja összeegyeztetni, és abba az ujjába harapdál, amelyiket fővárosnak neveznek." Hozzátette: ő "egyiküknek sem az apja", "mindenki döntsön maga, vállaljon felelősséget saját magáért."

Az MSZP politikusai egyébként joggal bírálhatják a kormánypárti álláshalmozókat - legalábbis a szocialisták magukra nézve már kötelező érvénnyel elfogadtak egy belső rendelkezést, miszerint összeférhetetlenség miatt posztjaikból csak egyet tartanak meg. Emiatt az elmúlt hónapokban több képviselőjüknek kellett választania az elnyert közgyűlési mandátuma, polgármesteri posztja, illetve az országgyűlési képviselőség között.

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.