Orbán: "őmiattuk nem lesz pénz, nem mi miattunk"

A szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a járványhelyzetről és az uniós költségvetés vétójáról is beszél Orbán Viktor miniszterelnök.

2020. december 4., 08:14

Szerző:

A műsorvezető Nagy Katalin kezdésként rögtön azt kérdezte a kormányfőtől, mit szól ahhoz, hogy Jaroslaw Govin lengyel miniszterelnök-helyettes csütörtök este bejelentette, hogy Lengyelország kész feladni a vétószándékot az EU 2021-2027 költségvetésével, illetve a koronavírus utáni helyreállítást segítő alappal kapcsolatban is - írja a Hvg. Az 1,8 ezer milliárd eurós pénzügyi csomagot azzal a feltétellel hajlandók elfogadni, ha ahhoz egy részletes magyarázatot fűznek az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről.

Orbán Viktor megerősítette: a feltételrendszert nem fogadják el, de időt veszíteni nem szabad. Azt javasolták korábban a németeknek, hogy a két dolgot külön kell választani, vagyis tegyék félre a jogállamisági rendeletet és később tárgyaljanak róla, hogy addig gyorsan is el lehessen fogadni a költségvetést. Erről állapodtak meg a lengyel kormánnyal is, amit mindkét kormányfő aláírt.

Az a megoldás, amit a lengyel miniszterelnök-helyettes jelentett be, "nem fog menni".

Orbán kiemelte, hogy az egész ügy középpontjában továbbra is arról szól, hogy kényszeríteni lehessen Magyarországot a bevándorlás elfogadására. Viszont a miniszterelnök nem tud olyat elképzelni, hogy a magyarokat és a lengyeleket kihagyják a megállapodásból.

"Ha tehetném, Magyarország ebben nem venne részt" - mondta a miniszterelnök a közös uniós hitelfelvételről. Szerinte ugyanis ha valamelyik tagállam nem tudja visszafizetni a pénzt, akkor a többi tagállamnak kell megtennie. Azért veszünk benne részt, mert ez egy szolidaritási gesztus a nehezebb helyzetben lévő tagállamokkal szemben. Úgy beállítani, hogy probléma lenne Magyarországnak ebből kimaradni, hiba lenne - tette hozzá.

"Őmiattuk nem lesz pénz, nem mi miattunk" - utalt a kormányfő azokra a tagállamokra, melyek össze akarják kapcsolni a költségvetést a jogállamisági feltételekkel. Vagyis a magyar és a lengyel kormányon kívül az összesre.

Nagy Katalin ismét a bevándorlásra terelte a szót, arról kérdezte Orbánt, mit szól ahhoz, hogy az unió "szavazati jogokat is akar adni a migránsoknak", sőt a politikai életbe is be akarja őket vonni. A kormányfő szerint ezen nincs mit meglepődni, hiszen pont ez a Soros-terv. Hiszen ha majd a migránsok szavazati jogot fognak kapni, akkor "azokra fognak szavazni, akik behozták őket, a baloldali pártokra". A kormányfő szerint a magyar baloldal is ezt akarja, "ide is bejönnek a migránsok, akiknek megadják az állampolgárságot, majd ők a baloldalra fognak szavazni, akik nyernek ugyan, de az állam veszít”.

Húsz perc után a vírushelyzetről és a vakcinákról is szó esik. Orbán szerint "Brüsszel kapott egy nagy pofont". Mindenki azt mondja, milyen nagy baj, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból, ehhez képest ők már a jövő héten kezdik az oltást, az Európai Unió pedig még sehol nincs. Orbán szerint ez is azt mutatja, hogy aki kilépett és a saját útját járta, az hamarabb tudja megvédeni a saját polgárait. "Ez nagy lecke volt" - mondta -írják.

A kormányfő azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy akárhonnan is, de legyen vakcina. A regisztráció is hamarosan elindul, de Orbán arra is emlékeztetett, hogy az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog menni. Az operatív törzs már elkészítette az oltási tervet, először az egészségügyi dolgozók, utána pedig a "súlyos állapotban lévők" kapják meg az oltást, ezután jön mindenki más-írják.

"December 11-e után hogyan alakulnak a korlátozások?" - kérdezte Nagy Katalin. Orbán erre még nem tudott válaszolni, de elmondta, hogy csütörtökön tárgyalt erről a járványügyi szakemberekről, ma pedig az egészségügi tudományos tanácsot hallgatja meg, szombaton pedig gazdasági szakemberekkel tárgyal. Hétfő reggel hat órai operatív törzs döntésén fog döntés születni a karácsonyi és a januári korlátozásokról -írják.

A cikk frissül.

08:23

Mindent megteszünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát! - olvasható Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti Facebook-bejegyzésében, amelyet a Védelmi Tanács ülése után adott közre.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.