Orbán Viktor újabb levelet kapott a Független Egészségügyi Szakszervezettől

Béremelés végett küldtek ismét levelet a miniszterelnöknek.

2021. október 5., 14:49

Szerző:

A teljes levelet hamarosan a saját honlapján is közzéteszi a Független Egészségügyi Szervezet. Addig viszont a hivatalos Facebook-oldalukon osztották meg a levelük lényegi részét.

  • Az egészségügyi szakdolgozók, műszaki gazdasági alkalmazottak béreinek azonnali és jelentős 50%-os emelése és a 2023 januárjára az orvosi bérekhez viszonyított 2019. évi bérarányok visszaállításának alapfeltétele, hogy az ellátás fennmaradjon, a színvonal javuljon.
  • Egyes szakmai területek munkaerőhiányának csökkentése érdekében kiemelt pótlékok biztosítása indokolt az intenzív, a sürgősségi, és még néhány különösen súlyos hiánnyal küzdő, az átlagosnál magasabb munkaintenzitást, felelősséget vagy kockázatot jelentő szakterületen.

Megjegyzik, hogy szerintük ezekkel a feltételekkel elérhető lenne, hogy a pályaelhagyók egy része visszatérjen, és a pályakezdők belépjenek az ágazatba, azért hogy ne kelljen hónapokig várni egy diagnózisra vagy műtétre, ehhez viszont elengedhetetlen a munkaerő pótlása. 

Arra kérik a miniszterelnököt, hogy a további elkerülhető halálesetek kiküszöbölése érdekében biztosítsa az egészségügyben a szükséges munkaerőt, amire azonnali bérintézkedéssel jó esély lehet, mivel több mint 50 000 egészségügyi szakképzettséggel rendelkező ember van ma, aki bevonható lenne, és azokat, akik még nem menekültek el, legjobban egy, a munkájukat elismerő béremeléssel lehetne megtartani.

(Kiemelt képünk: Egészségügyi dolgozó a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcináját készítik elő az oltáshoz a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján 2021. január 23-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)



 

Tegnap 12:09

Bár még sok a kérdőjel, egyre valószínűbb, hogy hónapok óta először igazi áztató eső érkezik hazánkba.