Orbán találkozott az amerikai nagykövettel, lerakták az alapokat

2018. szeptember 11., 07:11

Szerző:

Szerda este találkozott Orbán Viktor és David B. Cornstein, az Egyesült Államok  budapesti nagykövete. Bár Cornstein a találkozót előre – igaz, kissé talányosan, Orbán említése nélkül – bejelentette az Amerikai Kereskedelmi Kamara múlt keddi budapesti fórumán, a hírt nem verték nagydobra, a csak a követség honlapján megjelent rövid közleményből lehet tudni róla. eszerint a felek „megvitatták az országaink vezetői közötti együttműködés és kölcsönös bizalom erősítésének fontosságát. A nagykövet hangsúlyozta az országaink között fennálló érdekközösséget egy sor kérdésben, beleértve a biztonsági együttműködést, az Ukrajna elleni orosz agressziót, az energiabiztonságot, és a Közép-európai Egyetemet (CEU-t.) A találkozó fontos lépés volt a bizalom és a kommunikáció helyreállításában,  és lerakja az alapját a további magas szintű kommunikációknak az országainkat érintő sok fontos ügyet illetően."

Fotó: Egyesült Államok Nagykövetsége/Németh Attila

A találkozó azért érdekes, mert a nagykövet augusztus legvégén egy interjúban elmondta, hogy Budapestre érkezése óta – június végén adta át megbízólevelét Áder Jánosnak – nem tapasztalta a szabadságjogok sérelmét Magyarországon, de ha látná ennek jeleit, felszólalna ellene. Naponta tíz programon vesz részt, de nem hallott a szabadságjogok itthoni sérüléséről, és egyetlen elégedetlen emberrel sem találkozott – mondta a Szombatnak adott interjúban. (Ehhez képest még washingtoni szenátusi meghallgatásán azt mondta, hogy Budapestre érve szeretné rávenni a magyar vezetést a sajtószabadság, a szólásszabadság és a vallásszabadság védelmére. Ezek alapvető értékek, amelyeket nem lenne szabad megsérteni.)

A Népszava szerint azonban a Szombatnak adott nyilatkozat azért is furcsa, mert Cornstein érkezése után találkozott a kormány célkeresztjébe került civil szervezetekkel, így értesülnie kellett arról, hogy nem minden szép és jó Magyarországon. 

Azért van, amiben a keményebb a részben magyar származású milliárdos. Budapestre érve egyik első hivatalos útja a CEU-ra vezetett, majd az RTL-Klubnak adott interjúban el is mondta, hogy eza kormánynak szóló üzenet volt. Az Egyesült Államok CEU iránti elkötelezettségét jelzi, hogy az Orbánnal való találkozóról szóló rövid és semmitmondó közleményben is külön megemlítik.