Ötmilliárd forintért írtak ki közbeszerzést tanácsadásra az Orbán Ráhel ismerőseihez köthető állami cégek

2020. május 1., 14:10

Szerző:

„Tanácsadás a koronavírus okozta károk mérséklésére” címmel jelent meg egy ötmilliárd forintos, turisztikai témájú közbeszezési kiírás, amiről Hadházy Ákos független parlamenti képviselő írt a Facebookon, amit a 444.hu vett észre.

Az ajánlatkérők közt ott van a Kisfaludy 2030 Zrt, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Magyar Divat & Design Ügynökség is. A képviselő emlékeztet, hogy az MTÜ-t Guller Zoltán, „Orbán Ráhel bizalmasa” vezeti. Guller 2018-ban a segítői közt említette a miniszterelnök lányát, akinek aztán az ismerősei jó pozíciókba kerültek az MTÜ-nél.

Az MTÜ alatt működik a Magyar Divat & Design Ügynökség, amit Bata-Jakab Zsófia, Orbán Ráhel volt évfolyamtársa vezet.

A kiírás szerint a feladatok közt van például „turisztikai termékekkel és altermékekkel kapcsolatos helyzetelemző tanulmányok készítése, kapcsolódó adatbázisok (pl. attrakciók, vonzerők, érintettek, szolgáltatások, kapacitások) elkészítése, kiemelten az egészségturisztikai fejlesztések előkészítésének vizsgálata, szabályozási környezet hiányterületeinek (pl. üzemeltetési környezet, definíciók, adózási, támogatási rendszer stb.) feltárása, stratégia meghatározása, a természetes gyógytényezők orvosi kutatása. 

10:56

A Magyar Közlönyben megjelentek a köztársasági elnök határozatai. Novák Katalin hét magyar állampolgárságot vont vissza, minden esetben Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

09:46

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg. 2022 októberéhez képest a születések száma 5,9, a halálozásoké 6,7, a házasságkötéseké pedig 9,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

09:46

Aki ingatlan eladásban vagy vételben gondolkodik, pontosan jól tudja, milyen szempontok befolyásolják egy-egy lakás vagy ház értékét. Az ingatlan állapota mellett természetesen annak elhelyezkedése, vagyis az utca is befolyásolja az árat.