Gulyás Gergely illetéktelennek tartja David Pressmant

Gulyás szerint az amerikai nagykövet illetéktelen a magyar külpolitika meghatározásában. Azt javasolja David Pressmannak, hogy „nézegesse” a Biden-Putyin találkozók képeit.

2023. október 18., 13:48

Szerző:

„Az amerikai nagykövet illetéktelen abban, hogy a magyar külpolitikát meghatározza, mert az a magyar kormány feladata” – nyilatkozta az atv.hu kérdésére Gulyás Gergely egy konferenciáról távozóban a pekingi Orbán-Putyin találkozó után David Pressman részéről megfogalmazott kemény bírálatra reagálva.

Mint ismert, az amerikai nagykövet éles szavakkal kritizálta tegnap Orbán-Putyin találkozót.  „Magyarország vezetője egy olyan ember mellé állt, akinek az erői emberiség elleni bűncselekményekért felelősek Ukrajnában, és egyedül tette ezt a szövetségeseink között. Miközben Oroszország az ukrán civileket támadja, Magyarország az üzletért könyörög” – írta az X-en.

Gulyás Gergely azt is közölte az amerikai nagykövetnek címezve, hogy „ha az elmúlt évekre visszatekint, találkozót fog látni – többet is – Joe Biden és Putyin elnök között, beleértve Joe Bidennek az elnöki és az alelnöki időszakát is.(...) Javaslom, hogy ezeket a képeket nézegesse”.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök a Putyinnal folytatott megbeszélésükön miért az orosz kommunikáció által elvárt „katonai művelet” kifejezést használta és nem a háborút, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: „a magyar kormánynak világos véleménye van, minden olyan, a háborút ítélő dokumentumot az Európai Uniós tagállamokkal együtt fogadtunk el, ami Oroszországot Ukrajna területi integritásának a tiszteletben tartására szólítja fel”.

Gulyás Gergely egyúttal közölte azt is, hogy Magyarország NATO-tagságára semmilyen formában nem jelent veszélyt egy Orbán-Putyin találkozó.

Ennek némileg ellentmond, amit Orbán Viktor a pekingi látogatását követően a Facebook-oldalára kitett videónyilatkozatában közölt. Eszerint a válasz, amit az orosz elnöktől kapott „a legkevésbé sem volt megnyugtató”.

A német nagykövet sem hagyta szó nélkül a Putyin-Orbán találkozót

Németország budapesti nagykövete, Julia Gross is határozott tónusban tett fel kérdéseket a magyar miniszterelnök Putyinnal való találkozója kapcsán. Kovács Zoltán kormányszóvivő bejegyzése alatt az X-en a budapesti német nagykövet azt írta: „Szóval - Putyinnak be kell fejeznie a háborúját Ukrajna ellen, véget kell vetnie a civilek bombázásának, az iskolák és kórházak elleni rakétatámadásoknak és a gyerekek elrablásának? Ez volt a szándék és a megbeszélés tárgya, ugye?” – tette fel a kérdést Julia Gross.

Erre Gulyás Geregly válasza az volt: „Ilyen értelemben a német nagykövet talán furcsa formában feltett kérdésére kielégítő választ tudunk adni, igen ezért találkozott a magyar miniszterelnök az orosz elnökkel”.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozása Pekingben 2023. október 17-én. Fotó: Orbán Viktor FB-oldal)