Orbán Balázs: Stratégiai jelentőségű program indul Magyarországon

2020. szeptember 15., 15:18

Szerző:

Az amerikai-magyar kapcsolat erősítése az egyik célja a Budapest Fellowship Programnak, amelynek keretében a tengerentúlról érkező szakemberek magyar témákban fognak kutatni. Ezek az emberek “hídépítők” lesznek Magyarország és az Egyesül Államok között.

Mind a Mathias Corvinus Collegium (MCC), mint pedig Magyarország számára fontos a Budapest Fellowship Program, aminek keretében amerikai tudósok, kutatók érkeznek hazánkba - mondta Orbán Balázs az MCC kuratóriumi elnöke. 

A programban a Kárpát-medencében, több mint harminc helyen fognak nyílni MCC pontok, és majdnem 10 ezer fiatallal fognak majd foglalkozni a következő években a közoktatástól egészen az egyetem utáni időszakig. Orbán Balázs elmondta azt is, hogy a a következő magyar generáció, és a legtehetségesebbekből álló nemzeti elit kialakításának az egyik stratégiai pontja, hogy azok akik ebbe a programba bekerülnek, azoknak tisztában kell lennie azzal, hogy honnan jöttünk, és mit szeretnénk elérni a jövőben. Szerinte a másik stratégiai pont, hogy a magyaroknak érteniük kell a körülöttük zajló eseményeket és a rajtuk kívülálló világot is, ahogy azt is, hogy a világon hogyan gondolkodnak a magyarokról.

- Ennek a két stratégiai célkitűzésnek a legfontosabb alapja a Budapest Fellowship program. Ennek lényege, hogy olyan kutatókat csábítsunk Magyarországra, érdeklődnek a térség iránt és akik barátsággal és nyitottsággal fordulnak felénk, és tanulni is tudunk tőlük”- mondta a kuratórium elnöke.

- A program célja az, hogy Magyarországon egy 10 hónapos, nagyon intenzív és intellektuálisan kihívásokat jelentő programon vegyenek részt a szakemberek, akik elsősorban kutatni jönnek ide. Fontos, hogy megismerjék és megérezték, hogy miről szól Magyarország – mondta Smith Lacey Anna a The Hungarian Initatives Foundation (HIF) ügyvezető igazgatója.

A programban négy kutatási téma van: az amerikai-magyar katonai együttműködés, tulajdonjogok a Rákosi-rendszerben, a kettős mércék és a világjárvány kezelése, valamint a magyar kisebbségi jogok a szomszédos országokban.

A HIF ügyvezető igazgatója szerint itt helyben sokkal jobb elsajátítani a kutatáshoz szükséges tudást, mint Amerikában, ezért is fontos, hogy a résztvevők eljöjjenek Magyarországra, bejárják az országot és közben megtanulják a nyelvet is.