19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Eszébe sincs leszállni az önkormányzatok nyakáról a kormánynak: tartósan, 2024-ig terveznek sarcolni

2020. június 6., 14:54

Szerző:

Hosszú távú terve a kormánynak az önkormányzatokat csapolni, legalábbis a kormány 2024-ig szóló költségvetési kitekintése alapján, mely még péntek este került fel a parlament honlapjára, és amelyet a Portfolio.hu vett észre. A gépjárműadóval, a négyszeresére növelt szolidaritási hozzájárulással és a kiskereskedelmi is különadóval is hosszú távon számol a kormány, de a dokumentum alapján

2024-ig egész biztosan megsarcolná az önkormányzatokat a kormány.

A helyi önkormányzatok befizetései a korábbi kivetítésben szereplő 43 milliárd forintos összeg helyett immár 160 milliárd forinttal szerepelnek a tervben, ami Budapest esetében Karácsony Gergely korábbi közlése szerint legalább 36 milliárdos sarcot jelent évente. Emiatt keményen neki is ment a kormánynak:

További rossz hír a településeknek, hogy a gépjárműadó teljes összege is a központi költségvetést hizlalja az előttünk álló években, 2024-ben már meghaladhatja a 95 milliárd forintot. Korábban a központi költségvetés rendre 50 milliárd forintot várt ezen a soron.

A járványhelyzet miatt kivetetett kiskereskedelmi különadót is hosszú távon megtartja a kormány, ebből jövőre 58 milliárd, 2024-re pedig már 67 milliárd forinttal kalkulál.