Elkezdődött a 2019-es önkormányzati választás Magyarországon, és reggel 7-kor már rekordot is döntött

2019. október 13., 08:50

Szerző:

Reggel 6 órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán. Este 7 óráig Magyarország 3177 településének 10 278 szavazókörében 8 025 372 választópolgár dönthet arról, kik képviseljék helyi érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban.

Mucsi Tamás, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője fél 7-kor az MTI-nek azt mondta, valamennyi szavazókör rendben megnyílt az önkormányzati és nemzetiségi választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés. Mind a 10 278 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett; erről soron kívül intézkedtek.

Önkormányzat 2019 - Elkezdődött a szavazás
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggel 7 óráig a jogosultak 1,12 százaléka adta le a voksát, ami rekordnak számít. Öt éve, 2014-ben 1,06 százaléknyi szavazó járult az urnák elé.

Vasárnap választja meg a 318 ezer nemzetiségi választópolgár is a települési, területi (megyei, fővárosi) és országos nemzetiségi önkormányzatokat. Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet.

A jegyzők pénteken zárták le a névjegyzékeket, a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szombat reggeli adatai szerint a lezárt névjegyzékben 8 025 372 választópolgár szerepel, közülük 7 884 240 magyar állampolgár. A szavazati joggal rendelkező választópolgárok között továbbá 26 132 bevándorolt, letelepedett vagy menekült is van, míg a tartózkodási engedéllyel rendelkező uniós állampolgárok 115 000-en vannak.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyétől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 29 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt szerda délutánig kérte, de - az országgyűlési választással ellentétben - ők nem viszik magukkal a lakóhelyük szerinti jelölteket, hanem a tartózkodási helyük szerinti jelöltekre szavazhatnak.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, vasárnap délig még igényelhet mozgóurnát a szavazatszámláló bizottságtól. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

Ha valaki kitöltéskor elrontja a szavazólapját, ezt kizárólag az urnába dobás előtt kell jelezheti a szavazatszámláló bizottságnak, ha érvényes voksot akar leadni. Ekkor új szavazólapot kap, de csak egyszer. 

A választáson 38 ezer első választót várnak az urnákhoz, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választást követően váltak nagykorúvá. Az első választók mobiltelefonhoz rögzíthető tartót kapnak.

A szavazólapok lefényképezés jogsértő, de a választók készíthetnek magukról szelfit a szavazófülkében.

A Kúria még a 2016-os népszavazás során hozott végzést a szavazólap lefényképezéséről és közzétételéről. A bíróság akkor kimondta: a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogy miként szavaztak. A szavazólap célja az, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért ezzel ellentétes felhasználása, például a lefényképezett szavazólap képének megosztása másokkal a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik – közölte a Kúria. Jogszabály ugyanakkor nem tiltja, hogy a választók a szavazófülkében szelfit készítsenek magukról.

Ami a jelölteket illeti, összesen 61 618 ember gondolta úgy, hogy versenybe száll valamilyen tisztségért. Ebből

  • négy főpolgármester-,
  • 7386 polgármester-,
  • 5735 egyéni választókerületi jelölt,
  • 34 803 egyéni listás jelölt,
  • 13 790 pedig települési nemzetiségi jelölt.

Az egyfordulós önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, ez azt jelenti, hogy a részvételi aránytól függetlenül a szavazás várhatóan a legtöbb esetben érvényes lesz. Azokból a jelöltekből lesznek képviselők vagy polgármesterek (Budapesten főpolgármester), akik a legtöbb szavazatot kapják. Ha tehát valakire egy szavazattal több érkezik, mint ellenfeleire, megnyerte a választást

A választás lebonyolításának törvényességét több mint 30 100 delegált követi figyelemmel a szavazókörökben, valamint a helyi választási bizottságokban. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is. Öt évvel ezelőtt 33 ezer delegált vett részt a választási bizottságok munkájában.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: a 7, a 9, a 11, a 13, a 15, 17 órai és a 18.30 órai adatokról. A szavazókörök zárása követően, amint megkezdődik a szavazatok összeszámlálása után az eredményadatok rögzítése, az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n a főpolgármester-, a polgármester- és képviselő-választás, valamint a megyei közgyűlési választás eredményeinek alakulása is nyomon követhető lesz.

A kisebb településekről a kevés szavazó miatt, a megyei jogú városokból pedig azért, mert mindössze kétféle szavazólapot kell összeszámlálni, várhatóan hamarabb érkeznek majd meg az adatok. Az NVI arra számít, hogy az adatok döntő többsége este 11 óra körül már megérkezik a rendszerbe, de az összes adat rögzítése várhatóan hajnalig tart.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.