Megszállta a NAV Iványi Gábor hajléktalanmentő egyesületét

Iványi Gábor szerint „nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó”. 

2022. február 21., 11:08

Szerző:

Hétfő reggel nagy erőkkel szállt meg a Nemzeti Adó és Vámhivatal a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit – értesült a Népszava. Azt írják, a budapesti Dankó utca 11-13. alatti helyszínen körülbelül harminc egyenruhás, sárgamellényes, fekete arcmaszkot viselő NAV-os jelent meg, akiket a kötelező iratmegőrzésre használt helyiségekbe engedtek be.

Az egyesület vezetője, Iványi Gábor a lapnak azt nyilatkozta, szerinte „nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó” azután, hogy a személye felvetődött esetleges államfőjelöltként, ő pedig több kormánykritikus megjegyzést is tett.

Gyötörnek, sanyargatnak minket – mondta az egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyházának a státuszát 2017 óta nem hajlandóak rendezni. Iványi Gábor szerint világraszóló botrány, hogy amíg ők segítik a hajléktalanokat, Magyarország alkotmányba rögzítette az üldözésüket.

A hvg.hu közben azt írja, a NAV azért ment a helyszínre, mert „több jogi személlyel kapcsolatban” és „költségvetési csalás” miatt nyomoznának, ezért jöttek iratokat lefoglalni. Iványi erre azt mondta, ez teljesen váratlanul érte, mert egy régi adótartozásról tudott, de nem érti a többek között a NAV-osok állítása szerint a lelkészképző főiskolájukat és az Oltalom Karitatív Egyesületet érintő költségvetési csalást. Iványi ragaszkodik a házkutatás során a sajtó jelenlétéhez, aminek a NAV adónyomozói nem örülnek. Iványi Gábor a hvg.hu helyszíni tudósítójának szintén azt mondta, ez „teljes politikai letámadás”. Iványi a NAV-osokhoz fordulva kijelenttete: „Itt nincs költségvetési csalás, ha van ilyen, akkor azt a Miniszterelnökségen tessék keresni."

Iványi Gábor arról is beszélt a helyszínen, hogy a magyar költségvetésből hiányzik több százmilliárd forint, amely „elveszítette közpénz jellegét”, míg az ő egyháza és a karitatív szervezetei állami feladatot átvállalva segít az embereken. „Ez egy kampányfogás, amihez eszközként használják a NAV-ot, amit nagyon sajnálok, de ők nem tehetnek róla, bár nekik inkább azokat kellene vizsgálni, akik a maguk javára fordították az uniós pénzeket, és még ezen kívül jelentős számú gazdasági bűncselekmény van ebben az országban, de nem itt kell ezeket keresni nálunk” – mondta Iványi.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.