Nem tudni, Palkovics László miért vett fel havi 800 ezres fizetést az MTA-tól

2019. április 2., 10:23

Szerző:

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont munkatársát nagyon felháborította az, hogy Palkovics László éveken át havi 800 ezer forintos fizetést kapott MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől (SZTAKI) úgy, hogy publikációs kötelezettségének nem tett eleget. Szerződése szerint évi két publikációt kellett volna megjelentetnie. A kutató ezért végignézte, hogy a jelenleg innovációs és technológiai miniszter közreműködött-e más kiadványokban, azonban nem talált ilyet – derül ki a 444 cikkéből.

Palkovics László tavaly nyár óta az MTA átalakításnak hívott feldarabolásán munkálkodik. Ezért is volt pikáns hír, amikor februárban a Magyar Narancs megírta, hogy úgy kapott fizetést, hogy sehol nincs nyoma tudományos tevékenységének, és utoljára 2014-ben publikált.

Palkovics László
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkor úgy reagált, hogy Palkovics László a minisztersége mellett kutatóként is dolgozik, de ez a tevékenysége azóta csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki. A miniszter nem tartja elfogadhatónak azt az egyébként bevett gyakorlatot, hogy olyan publikációkon tüntesse fel a nevét szerzőként, amelyeknek csak az előkészítésében vagy koordinálásában vett részt.

Kutatói körökben azonban a tudományos munkához való hozzájárulást ha nem is társszerzőséggel, de minimum köszönetnyilvánítással illik honorálni. Ennek esetleges elmaradása etikai vétség. Ha viszont ennyire sem vett részt a publikációk létrejöttében, akkor a minisztérium hazudott.

Az MTA TTK kutatója ezért egyenként végignézte a SZTAKI összes, 2015–2018 között megjelent publikációját. Ez összesen 193 írást jelent, beleértve a cikkeket, a könyveket, a tankönyveket és a szakmai konferenciákat.

Egyetlen egy közlemény sem említi Palkovics Lászlót szerzőként és egyetlen publikációban sem mondanak neki köszönetet semmiféle koordinációs vagy előkészítési feladatok elvégzéséért, tanácsadásért, egy esetlegesen végzett közös munka kapcsán.

A kutató szerint mivel három egymást követő év összes publikációjáról van szó, vagy az ott dolgozó kutatók követtek el etikai vétséget, vagy a miniszter munkájával a vizsgált három évben nem járult hozzá egyetlen kutatás sikeréhez sem.

Az MTA munkatársa úgy véli, hogy az ügy nagyon rossz hírét kelti a legnagyobb tekinztélyű magyar állami intézménynek. Emellett táplálja a kutatóhálózat nem kellően hatékony működését érintő vádakat az, hogy egy semmilyen tudományos eredményt fel nem mutató kutató munkatársat az akadémiai kutatóhálózat nem képes kivetni magából. Mindemellett megalázó azokra az akadémiai munkatársakra nézve, akik ténylegesen végeznek kutatói munkát, az esetek nagy részében sokkal kisebb fizetésért.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.