Nem kapná meg a teljes családtámogatást az a szülő, aki nem viszi fogorvoshoz a gyerekét

2018. augusztus 21., 09:53

Szerző:

Ha a szülő nem viszi el a gyerekét az iskola fogorvosa által javasolt kezelésre, akkor a kormányzatnak meg kellene vonnia a családtámogatás egy részét. Ezt javasolta Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke – írja a Népszava.

Azt is indítványozta, hogy a fogászati ellátásból hiányzó összeg pótlására a kormány vezessen be a felnőttek esetében átlagosan 3-4 ezer forintos önrészt a most még térítésmentes kezelésekért. Terveik szerint ezt az összeget a páciens visszakapná év végén, ha két szűrővizsgálat között elvégezteti a szükséges fogmegtartó beavatkozásokat.

Nagy Ákos szerint, ha a szülő nem törődik a gyermeke egészségével, az kimeríti a veszélyeztetés fogalmát, mivel az elhanyagolt fogak visszafordíthatatlan egészségkárosodást okoznak.

Fotó: Pixabay

A fogorvos emlékeztetett arra is, hogy a WHO adatbanknak készített legutóbbi hazai felmérés szerint az öt-hat éves gyerekek 60 százalékának van már szuvas, tömött, vagy eltávolított foga, és Európában a magyar gyerekeknek a legrosszabb a fogazata. A 12 éveseknek átlagosan 2-3 rossz vagy kezelt foga van. Jogszabály szerint félévenként kötelező a szűrés a gyerekek számára, azonban finanszírozási hiány miatt nincs minden oktatási intézménynek fogorvosa.

Nagy Ákos úgy látja, hogy az állam nem tesz elég pénzt a rendszerbe, ezért nincs más út, minthogy fizetős legyen a fogászat. A drasztikus javaslatokkal az alapellátás érdekvédői azért is álltak elő, mert elvesztették bizalmukat abban, hogy megkapják a kormányzattól a praxisaik rentábilis működtetéséhez szükséges évi mintegy 30 milliárdos többletet.