Nem hagyta szó nélkül Dull Szabolcs a 168 Órában megjelent Bodolai-interjút

Az Index.hu Zrt. volt elnökével, Bodolai Lászlóval az Index szerkesztőségében egy éve történtek évfordulóján jelent meg interjú a 168 Óra hetilapban, benne néhány, eddig a nyilvánosság előtt ismeretlen állítással. Dull Szabolcs, az Index egykori főszerkesztője hosszú írásban reagált is azokra.

2021. június 10., 13:19

Szerző:

Szerdán hosszú Facebook-posztban reagált az Index egykori főszerkesztője, aki most a Telex egyik főszerkesztője, arra az exkluzív interjúra, amelyet a 168 Óra készített Bodolai Lászlóval, a lapot működtető Index.hu Zrt. volt igazgatósági elnökével. Dull Szabolcs, mint írta, számított rá, hogy az Index-történések egyéves évfordulójához közeledve néhány szereplő feltűnik majd. Ahogy ő fogalmazott: megpróbálja „nyilvánosan is tisztábbnak feltüntetni a szennyesét”. Dull Szabolcs vázolt is néhány tényt az interjúban megjelent állításokkal kapcsolatban.

Dull Szabolcs állítása szerint az Index egységes és addigi felállása elleni támadás nem GG-terv, hanem Vaszily-terv volt. Mint írta, Vaszily Miklós, a „kormány médiaembere” maga alá szervezte a szerkesztőséget, ami fele részben már az ő tulajdona. A Telex főszerkesztője érdekesnek tartja, hogy a 168 Órában megjelent interjúban nem esik arról szó, hogy a „betonbiztosnak” kommunikált indexes alapítványi konstrukciót elfújta a szél, és könnyedén Bodolai Lászlótól Vaszily Miklós ölébe került a lap. 

Az Index.hu Zrt. volt elnöke sérelmezte a 168 Órának, hogy heccelés, hergelés kezdődött ellene. Elmondta azt is, hogy Vaszily Miklós rúgatta ki vele Dull Szabolcsot. Arról is beszélt, hogy sosem akarta a NER-nek átjátszani az Indexet, mindig a lap érdekeit tartotta szem előtt. Bodolai László azt is mondta, nem a sajtószabadságról szólt az indexesek távozása, szerinte erre építették fel az ellene irányuló lejáratás narratíváját. A volt igazgató szerint mindenkinek jól jött, hogy ha egy kicsit úgy tűnik, „megroggyan” az Index, vagy végképp megszűnik.

A volt főszerkesztő erre is reagált. Nem érti például azt, hogy ha Bodolai László szerint „hecckampány” volt, és lehet írni újságot Vaszily Miklós és minden egyéb külső behatás nélkül, akkor három hónap után miért váltották le az új vezetőséget (Szombathy Pál, Sztankóczy András), és később miért fokozták le magát Bodolait is tulajdonosi pozícióból a „régi indexesekhez köthető peres ügyek” jogi felügyelőjének. Dull ironikusan megjegyzi:

„ez lenne a független újságírás, aha”.

Bodolai László arról is beszélt a 168 Órának, hogy a jelek arra utalnak, a Telex-projekt elő volt készítve, amikor az indexesek távoztak. Erre utal szerinte a Telexnél azóta történt személyi mozgás. Bodolai azt is tudja, hogy a szerkesztőségben elkezdték az új oldal szerkesztőségi rendszerét már programozni. Dull ezzel kapcsolatban arról ír, hogy a volt igazgató szándékosan szeretne az áldozati szerepben tetszelegni, és életszerűtlennek tartja, hogy az lett volna a volt indexesek célja, hogy szándékosan gyengítsék, majd ellehetetlenítsék a munkahelyüket, az életük egy fontos darabját.

Az újságíró megemlíti azt is, hogy szerinte méltatlanul jegyezte meg Bodolai azt róla, hogy a titoktartási szabályok betartása miatt kapta meg a végkielégítést. Dull szerint ez ferdítés, mert azt sugallja róla, hogy hatalmas pénzzel távozott volna a hallgatásáért cserében. Megjegyzi ugyanakkor azt is, hogy a felmondásában szó szerint szerepelt, hogy a végkielégítés nem illeti meg. Mint azt írja, ilyet nem kapott, amit ő kapott az távolléti díj volt, ami nem végkielégítés. 

A Bodolai Lászlóval készült exkluzív interjú teljes terjedelmében a 168 Óra csütörtökön megjelenő nyomtatott lapszámában olvasható.

(Kiemelt kép: Dull Szabolcs facebook oldala, Fotó: Telex | Bődey János)