Nem fér hozzá Magyarország a 750 milliárd eurós helyreállítási alaphoz, amíg nem szűrik ki a rendszerszintű visszaéléseket a közbeszerzésekből

A Reuters információi szerint Brüsszel konkrét törvénymódosításokat vár el a valódi verseny megteremtése érdekében.

2021. február 8., 16:34

Szerző:

Az EU a magyar közbeszerzések módosítását követeli, hogy megelőzzék a “rendszerszintű visszaéléseket”. A törvénymódosítást még azelőtt el kell végezni, hogy Magyarország hozzájutna a 750 milliárd eurós válságkezelő mentőcsomag rá eső részéhez.

A Reuters hírügynökség információi szerint az Európai Unió vezetése közölte a magyar kormánnyal, hogy változtassa meg a közbeszerzési törvényeket a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében, még mielőtt elérhetővé válna számára a több milliárd eurónyi forrás az EU helyreállítási alapjából.

A 750 milliárd eurós mentőcsomag felosztását irányító Európai Bizottság több uniós állammal is közölte, hogy fejlesszék a források elköltéséről szóló javaslataikat.

Brüsszel jelentős módosításokat szeretne a magyarországi közbeszerzési törvényeben, úgy tudni, Orbán Viktor miniszterelnök kormányától konkrét változtatásokat követeltek.

A Reuters úgy tudja, a magyar kormány még nem adott választ.

"A gyakorlatban nem elegendő a verseny a magyar közbeszerzésekben” - idéz a hírügynökség a dokumentumból. Az átláthatóságot és a hozzáférhetőséget javítására szólították fel a kormányt. 

Az uniós, csalás elleni szervezet, az OLAF tavalyi jelentése szerint Magyarországon 2015–2019 között az uniós források csaknem 4 százalékát szabálytalanul költötték el, miközben az uniós átlag 0,36 százalék, és a második legrosszabb, szlovák eredmény is 0,53 százalék.

A bizottsági dokumentum felsorolta a szükséges jogi változásokat az átláthatóság, az ajánlattevők közötti valódi verseny és az elszámoltathatóság bevezetése érdekében.

Az Európai Unió járvány utáni helyreállítási alapja 750 milliárd eurót biztosít a tagállamoknak a következő években a gazdaság talpraállítására, digitalizálására és zöldítésére. Magyarországnak ebből 6,3 milliárd euró jutna a tervek szerint.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda | Fischer Zoltán)

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.