Négyszáz denevér kapott második esélyt az Állatkerttől

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti Állatkert a denevérek világnapja alkalmából. Az intézmény vadállatmentő központjában tavaly is több száz denevért mentettek meg.

2021. április 17., 14:51

Szerző:

A Bat Conservation International nevű szervezet által életre hívott denevérek világnapjának célja a denevérek megismertetése a nagyközönséggel, ökológiai jelentőségük bemutatása és helyes megítélésük elősegítése – közölte a szombati világnapon a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A denevérekkel kapcsolatos természetvédelmi munkából a budapesti állatkert is kiveszi a részét, elsősorban a magyarországi fajok segítségre szoruló egyedeinek mentésével. Évente több száz denevér kerül be az intézmény vadállatmentő központjába. Tavaly 11 faj 398 egyede kapott második esélyt.

Leggyakrabban a telelőhelyüket vesztett vagy sérült, balesetet szenvedett, legyengült, esetleg a szülőktől elkeveredett, odúból kiesett, elárvult denevérek szorulnak segítségre. Az állatkert vadállatmentő központjának célja, hogy a mentett állatok visszatérhessenek természetes élőhelyükre.

Az állatkert idén februárban két alkalommal is kihelyezett megmentett denevéreket. Egy részük a Kiskunsági Nemzeti Park tiszaugi denevértornyába került, másik részük pedig a sződligeti Nagyboldogasszony-templom tornyában telelő, több fajból álló denevérkolóniához csatlakozott.

A segítségre szoruló hazai denevérek mentése mellett az Állatkert a denevérek bemutatását és a szemléletformálást is fontosnak tartja. Az idén 155 éves intézményben világviszonylatban is az elsők között kezdtek el még 1912-ben denevérek tartásával, bemutatásával és szaporításával foglalkozni.

(Kiemelt kép: A Fővárosi Állat- és Növénykert Facebook-oldala)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.