Nárcisz jelenti

A Fidesz és Orbán Viktor időről időre jelzi, rajta tartja a szemét az ellenzéki politikusok egzisztenciáján, legyen szó jobbikos politikusokról vagy Juhász Péter lakhatási viszonyairól. Ám egyre kevésbé tudják elterelni a figyelmet az Orbán család vagyonosodását övező kérdésekről. Legkésőbb 2021-ben tisztábban fogunk látni, legalábbis a hatvanpusztai majorság ügyében. Ekkor jár le ugyanis Mészáros Lőrincnek Orbán Győzővel, a miniszterelnök apjával kötött tízéves bérleti szerződése.

2016. április 6., 09:36

– Az én életem nyitott könyv. Minden, amit a vagyonnyilatkozatomban olvas, az a valós – így válaszolt Orbán Viktor bő egy hete a parlamentben Vona Gábornak, miután a Jobbik elnöke a kormányfő vagyonosodását és a Mészáros Lőrinchez fűződő egyre rejtélyesebb kapcsolatát firtatta. A szemmel láthatóan felindult kormányfő azonnal visszavágott: az ő dolgaiba ugyan ne kotnyeleskedjen bele az a Jobbik, amelynek frakciója és alapítványa 2010 óta kétmilliárd forintot költött el, és abból 520 millió olyan céghez ment, amelynek szálait egyetlen rejtélyes ember tartja a kezében. Ráadásul a Jobbik nyolc elnökségi tagja közül hét olyan van, akinek legalább egy közeli rokona pénzt vagy állást kap a párttól. Vona Gábor, aki fölvetette, hogy Mészáros Lőrinc valójában nem Orbán Viktor strómanja-e, érthetett a szóból: a miniszterelnök és közvetlen környezete igencsak rálát a Jobbik ügyeire.

És kétségkívül rálát a korábban Rogán Antal volt polgármester belvárosi ügyeit feltáró, most pedig már Orbán Viktor vagyonosodását firtató Együtt-politikus Juhász Péter életére is. Akiről az Andy Vajna tulajdonában álló és Habony Árpád fennhatósága alatt működő, botrányt botrányra halmozó TV2-nek sikerült kiderítenie, hogy bérli a lakását, amit – ahogy erre a menetrendszerűen érkező Fidesz-reakció ráerősített – anyagilag nem engedhetne meg magának. Juhásznak Vona Gábornál annyival mindenképp könnyebb dolga volt, hogy ő tételesen tudta igazolni, miből telik havi kétszázezer forint bérleti díjra, míg a Jobbik elnöke nem volt képes érdemben válaszolni Orbán Viktor vádjaira. Nem reagált maga Orbán sem, amikor a 444.hu stábja a Parlament folyosóján arról akarta faggatni, vajon ő használja-e Mészáros Lőrinc hatvanpusztai birtokát – tudomást sem vett a stábról, egyszerűen csak továbbsétált, a kérdés pedig ott maradt a levegőben. Megint.

Annak idején a néhai Ferenczi Krisztina már részletesen föltárta, hogy az Alcsútdoboz közelében található hatvanpusztai, egykori Habsburg-birtok valójában az Orbán család élvezetét szolgálja, a miniszterelnök pedig a közelmúltban akaratlanul is megerősítette, hogy a tényföltárónak igaza volt. A kormányfő Facebook-oldalára kiposztolt, a fia tulajdonában álló kuvasz, Nárcisz valójában ezt a birtokot őrzi. A műemlék épületekkel tarkított, 13 hektáros major valódi tulajdonosa, ahogyan azt Ferenczi Krisztina annak idején megírta, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft., amely a CIB Ingatlanforgalmazótól vette meg 2011-ben. A CZG Kft. pedig a miniszterelnök apjáé, Orbán Győzőé. Orbán Győző azonnal talált egy bérlőt is a területre, méghozzá a Mészáros és Mészáros Kft.-t, vagyis Mészáros Lőrincet, aki egy összegben tett le tízévnyi bérleti díjat, összesen 155 millió forintot. Ferenczi Krisztina ezt úgy fordította le, hogy Mészáros megajándékozta az Orbán családot József nádor egykori birtokával. Ezt a megállapítását megerősíti az is, hogy a birtokon szemmel láthatóan semmilyen gazdasági tevékenység nem folyik, és bár Mészáros annak idején azt mondta, itt gépeket fognak tárolni, azok sincsenek a területen. Nyilvánvalónak tűnik tehát, hogy Mészáros Lőrincnek valójában semmi kézzelfogható oka nem volt a majorság bérbe vételére, hacsak nem az, hogy az Orbán családnak szívességet tegyen.

Mészárosék viszont tényleg egyre jobban teljesítenek. Ahogy azt az Átlátszó internetes oknyomozó oldalon Rádi Antónia megírta, az év végi földárveréseken csak a majorság környékén újabb 529 hektár földet szereztek meg, amivel nyilvánvalóan táplálják azt a szóbeszédet, hogy egyre bővül az Orbán család vagyona. Mindennek tetejében e hét kedden Mészáros Lőrinc nyilvános árverésen megszerezte a majorság melletti, 36 hektáros területet is, 44,4 millió forintért.

Juhász Péter az Indexnek azt nyilatkozta, hogy szerinte Orbán vagyoni helyzete a Fidesz Achilles-sarka, és valószínűleg ugyanúgy véli Gyurcsány Ferenc is, aki már jó ideje hangoztatja, hogy Orbán Viktor valójában Magyarország öt leggazdagabb emberének egyike. Az ATV-nek már 2013-ban úgy nyilatkozott, ez legkésőbb akkor fog kiderülni, amikor megöröklik a vagyonát.

– Nehogy azt higgye, hogy ezt el lehet tüntetni. Lehet, hogy el tudja dugdosni saját falujának polgármesterén vagy strómanokon keresztül, de az a helyzet, hogy már ő sem fiatal, már régen nem demokrata, előbb-utóbb azt a vagyont tovább kell adni, a család le fog bukni. Lehet, hogy ő nem, de a család igen – mondta.

Nárcisszal azonban senki nem számolt. Mint ahogy fordulópontot hozhat a hatvanpusztai majorság ügyében 2021 is, az az év, amikor lejár Mészáros Lőrinc tízéves bérleti szerződése.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.