Napi kétmillióba fáj Szijjártó őrzése? A kormány válasza: „A személyi védelem a világon mindenhol pénzbe kerül"

2018. július 23., 11:59

Szerző:

„Európa országaiban a külügyminiszterek jellemzően állandó védelemben részesülnek, az Európai Unió tagállamai között pedig Magyarországon az egyik legalacsonyabb az állandó védelemben részesülő személyek száma.

A személyi védelem a világon mindenhol pénzbe kerül. Az állandó védelem széleskörű tevékenységet jelent, figyelemmel a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/ 1996. (Xl. 5.) Korm. rendelet 2. § a) pontjában és 3. § (1) bekezdésében foglaltakra, ami személyi jellegű és tárgyi eszközök beszerzésére fordított költségekkel jár."

Lényegében ennyivel hárította el Pintér Sándor belügyminiszter az érdemi válaszadást az MSZP-s Harangozó Tamás írásbeli kérdésére, melyben a képviselő azt tudakolta, mi indokolja, hogy napi két millió forintba kerül az adófizetőknek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter őrzése.

Hóesésben is együtt futó minisztereket is védeni kell...
Fotó: Twitter/Boris Johnson

Pintér szerint az Orbán-kormány a világ valamennyi országához hasonlóan rendszeresen felülvizsgálja az ideiglenes vagy az állandó védelemben részesülő személyek körét, és a legutóbbi felülvizsgálat alkalmával döntött úgy, hogy a Terrorelháritási Központnak kell biztosítania a külpolitikáért felelős miniszter védelmét.

Erről írtunk is korábban, az ugyanakkor a korábbi közlésekből sem derült ki, hogy pontosan miért is van szükség Szijjártó őrzésére, s hogy miért is kerül ennyire sokba.

Az ezévi központi költségvetésből ugyanis 504,4 millió forint, a 2019. évi költségvetésből pedig 641,8 millió forint biztosítását rendelte el a miniszterelnök a feladat ellátásához.

 

Új telefonszámon érhető el ezután az ügyeleti ellátás: az 1830-as központi telefonszámot kell annak tárcsáznia, aki az ellátásszervezéssel akar kapcsolatba lépni. Amikor a beteg felhívja a 1830-as központi számot, az irányítószáma alapján kapcsolják az illetékes vármegye mentésirányítását, és ott döntenek a következő lépésről.