Naná, hogy törvénysértő volt Orbán óvodai kampányolása

2018. március 21., 19:44

Szerző:

Kisbéren (ezekben a hetekben csak Komárom-Esztergom megye 3-as választókerülete) járt Orbán Viktor, hogy megtolja kicsit Czuninyé Bertalan Judit kampányát. Ha már ott járt, bekuntatott a Dadi Nefelejcs Óvoda és Mini Bölcsődébe. Ha már bekukkantott, rögtön fel is került egy videó a Facebook-oldalára, hogy ország-világ láthassa, milyen remekül ért a gyerekek nyelvén is a drága Miniszterelnökúr. (Semennyire.)

A látogatással egy probléma azonban biztosan volt: a gyerekek szüleik engedélye nélkül szerepeltek a fideszes kampányvideóban – derítette ki a Zoom.hu. A portál ugyanis megtalálta Csillag Istvánné óvodavezetőt és megkérdezték tőle, hogy tudja-e, hogy a miniszterelnök oldalán egy videón szerepel ő és a gyerekek is. Nem tudta, de elmondta, Orbán Viktorék váratlanul toppantak be az óvodába, nem volt előzetes egyeztetés.

Amikor az újságíró rákérdezett, hogy akkor ezek szerint a szülőket meg sem kérdezték arról, hogy egy kampányvideóban szerepeljenek, egyszerűen megszakította a hívást. 

A Zoom.hu által megkérdezett jogászok szerint, ebben az esetben sérülhetett a gyermekek képmáshoz való joga, mert 14 év alatti személyeknél a törvényes képviselő hozzájárulása kell, akár ahhoz is, hogy egy riportban szerepeljen.

Van egy lehetőség arra, hogy elkerüljék a jogsértést: egyenként, utólag kérik a törvényes képviselők hozzájárulását.

Köznevelési intézményekben amúgy politikai tevékenységet folytatni tilos. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány mozgalmat is indított a politikai pedofília ellen, szakmai anyaggal hívja fel a figyelmet arra, hogy a politikai kampányokban és a politikusok által szervezett rendezvényeken milyen típusú részvétel sérti a gyerekek jogait. A kampány tapasztalatai alapján a felhívásnak semmi foganatja.