Nagy a baj, megteltek a magyar börtönök

Soha nem ültek annyian Magyarországon, mint az elmúlt év végén – derül ki Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által kiadott adatokból. 

2023. március 5., 12:59

Szerző:

Ide-oda pakolgatják a fogvatartottakat a magyarországi börtönökben – derül ki az Átlátszó közérdekű adatigényléséből. Csak januárban több mint ezer rabot szállítottak át. 

Az oknyomozó portál egy olvasói megkeresés után érdeklődött Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál (BvOP), hogy pontosan mely büntetés-végrehajtási intézetekből hány fő fogvatartott átszállítására került sor 2023. január 1. és január 24. között a börtönök túlzsúfoltságának csökkentése érdekében, illetve, hogy hány főt terveznek áthelyezni ugyanezen okok miatt az elkövetkező időszakban.

A BvOP e-mailben azt a választ adta, hogy „az első kérdésben megjelölt ok szerinti átszállításokról adatot nem kezel”, illetve, hogy a szállítási igényekkel összefüggő jövőbeli tervek nem minősülnek közérdekű adatnak. Az Átlátszó – kicsit áfogalmazva – újra feltette a kérdést, amelyre részben kaptak választ, a részletes adatokból azonban kiderült, hogy 

egyetlen hónap alatt 1068 főt vittek át egyik börtönből a másikba.

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási (Bv.) Intézetbe például 177 rabot szállították át, és csak 27-et vittek el onnan, míg a Budapesti Fegyház és Börtön nagyjából „rabokat cserélt”: 45 főt indított el és 41-et fogadott. Ehhez képest a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Bv. Intézetből 40 embert szállítottak el, és csak 4-et fogadtak. Tehát láthatóan nagy volt a mozgás az intézmények között – írják. 

A témában jártas Magyar Helsinki Bizottság szerint a probléma nem új, évek óta így próbálják kiegyenlíteni a telítettséget – emlékeztet az Átlátszó. A jogvédő szervezet korábbi adatigénylésére adott válaszok szerint ugyanis szinte minden magyar börtönben 100 százalékot meghaladó a telítettség, mindössze pár intézetben állnak 90 és 100 százalék között. Helsinki Bizottság szerint „különösen erős nyomást helyez a büntetés-végrehajtásra az a tény, hogy 1990 óta nem voltak annyian börtönben, mint most.” A legfrissebb adat szerint 2022. december 31-én 19 ezer 347 ember volt büntetés-végrehajtási intézetben fogva tartva. Mindez csökkenő lakosságszám mellett, vagyis az ország lakosságának egyre nagyobb aránya kerül börtönbe, miközben a cél az lenne, hogy erre csak a végső esetben kerüljön sor.

A KSH oldalán elérhető korábbi adatok alapján a legkevesebb fogvatartott 1990-ben volt, ekkor 12 ezer 241 főt tartottak bezárva. Az elmúlt 10 évben 16-17 ezer között mozgott a fogvatartottak száma, az azt megelőző évtizedben 14 és 17 ezer között. Annyian pedig soha nem voltak rács mögött, mint tavaly év végén. Ennek fényében pedig nem meglepő, hogy ismét több túlzsúfolt börtön van. A BvOP válasza szerint

2022. december 31-én az összesített telítettség 107 százalékos volt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PETER KOHALMI / AFP)