Nádas Péter: Orbán Magyarországa egy maffiaállam

Az író szerint Putyin valamit ígérhetett Orbán Viktornak.

2022. október 25., 16:34

Szerző:

Komor képet festett a világ és Magyarország helyzetéről a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjújában Nádas Péter író, aki szerint Orbán Magyarországa egyfajta maffiaállam, szúrta ki a 444.hu.

„Úgy tűnik, a felvilágosodás nem működik. Antropológiai Szempontból valószínűleg nem fedi le az ember teljes szubsztanciáját" – mondta Nádas Péter a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjújában. Nádas szerint a világ robbanás felé sodródik, mert „nem a dolgok iránti érdeklődés, hanem az önérdek uralkodik”. A világ állapota mellett a magyar valóságról is komor képet vázolt. A Magyarország regresszív szakaszba lépett történelmében, „Ez visszavezet minket egy autoriter rezsimhez, amelyet azonban demokratikusan választottak meg” – mondta.

A kérdésre, hogy Orbán Viktor diktátor-e, tagadólag válaszolt. „Ez autokrácia. Ő a párt” –  mondta, de szerinte az orbáni pártrendszer eltér a korábbi magyar egypártrendszertől, mert azokat „a szürke eminenciások jellemezték”.

„Szürke, alaktalan emberek voltak. A Fidesznél, Orbán pártjánál nincsenek profil nélküli emberek, hanem érdekekkel rendelkező emberek vannak. Zürichben, Berlinben és New Yorkban ezt nem értik. Moszkvában megértik” – mondta. Az újságíró kérdésére, hogy ez úgy hangzik, mint egy maffia, igennel válaszolt.

„Igen ez egyfajta kelet-európai maffia, és nagyon erősen kapcsolódik az orosz és az ukrán maffiához”

– mondta Nádas Péter. Mindazonáltal az író szerint Orbán nem emiatt Putyin támogatója. „A magyar katonai vezetés az orosz invázió második napján csapatokat állomásoztatott az ukrán határon. Miért volt itt Magyarország készenlétben? Ukrajna ellen harcolni? Valószínűleg a magyar miniszterelnök kapott néhány ígéretet Putyintól” – tette hozzá Nádas.

(Kiemelt kép: Nádas Péter. Fotó: Mónus Márton/MTI)

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.