Merkely Béla újabb öt évig lehet a Semmelweis Egyetem rektora

A Széchenyi-díjas orvos első rektori ciklusának legjelentősebb eredményének tekinti az orvos- és egészségtudományi kurrikulum megújítását.

2023. május 10., 09:52

Szerző:

Merkely Béla lesz a Semmelweis Egyetem rektora a következő öt évben is, a kinevezést Novák Katalin köztársasági elnöktől vehette át május 9-én a Sándor-palotában. Az egyetem szenátusa 2023. január 26-i ülésén választotta rektorjelöltnek – 36:8 arányban – a Széchenyi-díjas orvost.

Merkely Béla első rektori ciklusa 2023. június 30-án jár le. A Nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (Nftv.) értelmében a rektorjelölt személyéről szóló javaslatot a Szenátus döntése nyomán az egyetem elküldte a fenntartónak. A rektori megbízásra vonatkozó javaslatot a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány vezetője a Kulturális és Innovációs Minisztérium útján továbbította Novák Katalin köztársasági elnöknek, aki 2023. július 1-jével ötéves időtartamra bízta meg az egyetem vezetőjét.

Dr. Merkely Béla első rektori ciklusának legjelentősebb eredményeként tekint az orvos- és egészségtudományi kurrikulum megújítására, és annak gyakorlatba történő bevezetésére, amelynek hatására tovább erősödött a gyakorlati, betegágy melletti oktatás szerepe.

A Times Higher Education (THE) világrangsora szerint a Semmelweis a világ 250 legjobb egyeteme között van, így a világ 28 ezer egyeteme közül az első 1%-ban szerepel.

Második rektori ciklusának legfőbb törekvése a megkezdett munka folytatása lesz – olvasható az egyetem honlapján. A cél, hogy a Semmelweis Egyetem a közép-európai régió első számú orvos- és egészségtudományi képzőhelye legyen, továbbá 2030-ra a világ legjobb száz egyeteme, valamint Európa öt legjobb gyógyító felsőoktatási intézménye közé kerüljön.

(Kiemelt kép: Átvette újabb öt évre szóló rektori megbízatását dr. Merkely Béla Novák Katalin köztársasági elnöktől május 9-én a Sándor-palotában. Fotó: semmelweis.hu)

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Szerinte Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.